Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

ČOI kontrolovala hračky na brněnské tržnici, 3000 jich zabavila

Česká obchodní inspekce (ČOI) zabavila minulý týden při kontrole brněnské tržnice v Olomoucké ulici téměř 3000 padělaných hraček, jejichž cena v originále by byla zhruba milion korun. Při kontrole 11 stánků inspektoři odhalili 26 případů porušení zákona.

S prodejci zahájí ČOI správní řízení o uložení pokuty a vzhledem k výsledkům akce je hodlá pravidelně opakovat, uvedl dnes v tiskové zprávě mluvčí ČOI Jiří Fröhlich.

V kontrolované tržnici převažují asijští prodejci. Nabízeli padělky převážně od značek My little Pony, Angry Birds, Ice Age či SpongeBob. Porušili převážně zákon o ochraně spotřebitele, a to ve 23 případech.

"Ve třech případech šlo o informační povinnosti o výrobku, v devíti nebyli zákazníci seznámeni s cenou. Pětkrát nedostali inspektoři na vyžádání doklad o koupi a jednou odhalili porušení zásad poctivosti prodeje. K porušení práv majitelů duševního vlastnictví došlo dvakrát," vyjmenoval prohřešky Fröhlich.

Inspektoři odhalili také porušení zákona ohledně technických požadavků na hračky. Jeden výrobek byl nebezpečný, dva výrobky nesly značku CE, aniž na ni měly nárok. Tato značka spotřebitele informuje, že výrobek splňuje normy Evropské unie a byl posouzen před vstupem na unijní trh.

"Inspekce identifikovala kontrolované prodejce, vypracuje odborné posudky na zajištěné padělky a zahájí správní řízení nejen o uložení pokuty, ale také o propadnutí zboží a jeho následné likvidaci," doplnil Fröhlich.

Zdroj: ČTK

Štítky Česká obchodní inspekce, hračka, Jiří Fröhlich, Evropská unie, Angry Birds, My Little Pony

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

ČOI kontrolovala hračky na brněnské tržnici, 3000 jich zabavila  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.