Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Charity Jam: 4 nemocné děti + 2000 diváků+ 60 jezdců = 83 677 Kč

V sobotu 11. července se v areálu bývalého koupaliště v Brumově-Bylnici uskutečnil již VI. ročník sportovně-charitativní akce BMX/MTB Charity Jam. Letošní závody se konaly na podporu 4 nemocných dětí. Z toho 8 000,- Kč putovalo k Míši Matulové z Brumova-Bylnice, která trpí kombinovaným tělesným i mentálním postižením.

Davídkovi Fibichrovi z Horního Němčí, trpící nemocí motýlích křídel, jsme předali taktéž částku 8 000,- Kč. Nutno podotknout, že na Davídka se pořádal již II. ročník našeho BMX/MTB Charity Jamu.

VI. ročník BMX/MTB Charity Jamu se primárně konal na podporu sestřiček Šabových (Karolínka 3 roky, Míša 1,5 let), které trpí mukopolysacharidózou třetího stupně. Jedná se o velmi vzácné, geneticky podmíněné onemocnění způsobené absencí životně důležitého enzymu v buňkách. Organizmus obou holčiček není schopný odbourávat mukopolysacharidy, které jsou přítomny v těle každého z nás. Ty se poté hromadí a usazují v buňkách životně důležitých orgánů – v játrech, slezině, srdci nebo mozku. Napadené orgány postupně omezují svoji funkci až do úplného selhání. Díky Vám všem, jsme mohli rodičům sestřiček Šabových předat neskutečnou částku, 67 677,- Kč.

BMX/MTB Charity Jam VI. byl výjimečný po všech stránkách. Byl to zřejmě nejvíce emotivní ročník. Vy, kteří jste přišli podpořit svou účastí, bezmála 2000 diváků, víte, o čem mluvím. Letos opravdu padaly rekordy. Poprvé se vybraná částka dělila mezi několik dětí. 

Po celou dobu závodů panovala výborná atmosféra, kterou tvořil rekordní počet diváků, ale také jezdců. Parkem se prohánělo 60 závodníků, kteří svými triky vyráželi obecenstvu dech. Rekordní byla také celková suma, která byla ihned na místě předána rodičům všech čtyřech nemocných dětí. Díky sponzorům z celé České republiky, partnerům, mediálním partnerům a Vám, obyvatelům Brumova-Bylnice, Valašských Klobouk a blízkého okolí, jsme mohli rozdělit mezi čtyři děti nejvyšší finanční částku za všech šesti ročníků, a to 83 677,- Kč. Po celý den se bylo neustále na co dívat. Závod byl rozdělen do tří kategorií – Masters, Expert a MTB.

Speciální kategorií byli junioři. Park ovládly největší špičky české i slovenské republiky, včetně Michaela Berana, který jezdí světové závody v BMX. Jeho jízda byla opravdu nebezpečná. Michael předvedl Frontflip no-hand nebo barspin to no-hand. Na bedně vítězů tento zkušený jezdec bohužel nestál, jelikož nebezpečně upadl při triku flair double tailwhip, který zvládá jako jediný na světě. Michael Beran byl z celého dne tak nadšený, že po pádu přede všema do mikrofonu slíbil novou překážku, kterou sám pro místní brumovské ridery zakoupí. 

Kvalifikace závodníků byla velmi vyvážená. Do finále se probojoval David Janáč, Erik Figar, Jakub Benda, Jan Hanzlík a Michael Beran. Michal Beran nebyl jediný, komu se ve finále nedařilo. Smůlu měl také dvojnásobný mistr České republiky v minirampě Erik Figar. Při druhé finálové jízdě upadl při triku triple tailwhip, který předvádí jako jeden z mála v České republice.

Bronzovou medaili nakonec vybojoval Jakub Benda ze Stráže pod Ralskem, který každoročně reprezentuje Českou republiku v USA. Porotu přesvědčil výborně technicky zvládnutými  výškami nebo triky jako backflip barspin to barspin, flair, nebo 360 doublebarspin.

Na stříbrné příčce se umístil dvojnásobný vicemistr České republiky v minirampě Jan Hanzlík ze Zádveřic, který si druhé místo zasloužil především trikem Cork 720 (salto s otočkou o 720 stupňů), 360 tailwhip, 360 doble barspin, nechyběl v jeho podání ani flair nebo 540 barspin.

Absolutním vítězem BMX/MTB Charity Jamu VI. se stal brumovský rodák David Janáč, který převedl naprosto čistou jízdu bez pádu, která byla plná dechberoucích triků, jako například Bakflip doubletailwhip, barspin to tailwhip nebo barellroll. 

Děkujeme všem, kteří jste pomohli. Ať už akci zorganizovat nebo podpořit. Také všem, kteří s námi zůstali v parku až do konce. Protože bez Vás bychom nemohli pomáhat ostatním.

Tisková zpráva

Štítky Česko, Michael Beran, Jan Hanzlík, Horní Němčí, Michal Beran, USA, Slovensko, Cork

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Charity Jam: 4 nemocné děti + 2000 diváků+ 60 jezdců = 83 677 Kč  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.