Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Radnice Brno-střed chce zveřejňovat zakázky nad 50.000 korun

Koalice na radnici Brno-střed chce od podzimu zveřejňovat na internetu všechna výběrová řízení nad 50.000 korun. Nabídku tak může předložit jakýkoliv zájemce, cílem jsou úspory i větší transparentnost.

Rada trvá také na tom, že administraci některých zakázek dostane na starost advokátní kancelář Coufal, Georges and partners, což kritizuje opozice. Dnes se mělo o zakázkách hovořit na mimořádném zasedání zastupitelstva. Koaliční zastupitelé ale neschválili program a politici se po pár minutách zase rozešli.

"Koalice s námi nechce diskutovat, nechce se s námi bavit o kontroverzních zakázkách, což považujeme za bezprecedentní krok," řekl novinářům opoziční zastupitel Bohumil Straka (TOP 09).

Opozice složená z TOP 09, ODS, ČSSD a KSČM se obává toho, že výběr advokátní kanceláře povede k tunelování pravomocí a omezení kontroly nad zakázkami, což podle vedení radnice není pravda. "Firma bude pouze garantovat, že veřejná zakázka a její průběh bude v souladu se zákonem. Nebude mít žádné kompetence ani přímý vliv na zakázku," uvedl tajemník radnice Petr Štika. Městská část bude prý nadále hodnotit nabídky i vybírat zhotovitele.

Podle opozice i některých odborníků je smlouva s advokátní kanceláří neurčitá, což by mohlo vést ke zneužití. Podle Štiky je to otázka výkladu, každý prý bude mít možnost kontrolovat naplňování smlouvy. Koalice už smlouvu měnit nechce, musela by zrušit celou zakázku na právní služby. Pod smlouvou s advokáty zatím chybí podpis starosty Martina Landy (Žít Brno), jenž už čeká jen na to, až mu dokumenty předloží úředníci, poté smlouvu podepíše.

Koalice složená ze zastupitelů Žít Brno, Strany zelených, ANO a KDU-ČSL momentálně chystá novou směrnici o zadávání zakázek, jež má zahrnout také jejich zveřejňování na internetu. "Kdokoliv se může zaregistrovat na webových stránkách městské části. Mailem bude upozorněn, že je veřejná zakázka vypsána. Dozví se to i z úřední desky," uvedl Landa.

Směrnice by mohla platit od října. Opozice chtěla některé změny, například okamžité zveřejňování zakázek na internetu, prosadit dříve, hodlala o nich hovořit už na dnešním zastupitelstvu, nedostala k tomu ale prostor. Podle Landy jsou navržené body součástí programového prohlášení a aktivně se na nich pracuje. Podle koalice ovšem Brno-střed v minulosti zadávalo zakázky netransparentně, někdy dokonce v rozporu se zákonem.

Jde prý například o pojistné smlouvy na majetek městské části uzavřené v roce 2009 bez výběrového řízení. "Městská část tak přišla nejen o miliony korun, ale v současné době jí za toto porušení hrozí vysoká pokuta od Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže," uvedl Štika. Radnici dříve řídili občanští a sociální demokraté.

Zdroj: ČTK

Štítky Brno-střed, Internet, radnice, advokátní kancelář, Martin Landa, TOP 09, Bohumil Straka, Žít Brno, ODS, ČSSD

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Radnice Brno-střed chce zveřejňovat zakázky nad 50.000 korun  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.