Počasí dnes20 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Přehrada stále drží modrého smajlíka

Současné tropické teploty, které si v ničem nezadají s těmi ve středomoří, lákají k vodě a ke koupání. K nejnavštěvovanějším lokalitám v moravské metropoli patří tradičně Brněnská přehrada.

Už od června v ní pravidelně každé dva týdny provádí měření kvality vody Krajská hygienická stanice v Brně. A jaký je současný stav?

Mohu říci, že voda v nádrži i přes tropické teploty, které nás v současné době provázejí, je stále dobrá a vhodná ke koupání bez jakýchkoli zdravotních rizik,“ konstatoval ředitel Obecné a komunální hygieny Krajské hygienické stanice v Brně Miroslav Staněk.

I když současné žhavé léto s teplotami přes třicet stupňů Celsia má pokračovat i v následujících dnech, neočekává, že by se voda měla nějak výrazně zhoršit. Přehrada jako největší přírodní koupaliště v Brně si tak stále drží modrého smajlíka, jak je nejlepší kvalita vody v tabulkách měření označována.

Předpokládám, že tomu bude jako vloni a že přehrada bude vhodná ke koupání po celou letní sezonu. Přispěla k tomu opatření, která vymýtila sinice, jako dávkování síranem železitým u Veverské Bítýšky, aerační věže, které provzdušňují vodu, nebo násada dravých ryb,“ konstatoval Staněk.

Podobně je na tom o několik kilometrů po proudu Svratky i Riviéra v Pisárkách s přírodními bazény. Také tady hygienici zatím žádné zhoršení kvality vody nezaznamenali.

Stejná měření, ale mnohem častěji, provádějí správci koupališť, která provozuje městská společnost Starez-Sport (Kohoutovice, Zábrdovice) nebo městské části Brno-střed a Královo Pole (Kraví hora, Křižíkova).

Foto: Jiří Prýgl

Štítky přehrada, koupání, Brno, Brněnská přehrada, Krajská hygienická stanice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Přehrada stále drží modrého smajlíka  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.