Počasí dnes9 °C, zítra11 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Systém sledování sucha pomáhá zemědělcům, bude se dál rozvíjet

Integrovaný systém pro sledování sucha je hlavním výsledkem činnosti specializovaného týmu, který vznikl kolem Centra výzkumu globální změny Akademie věd ČR v Brně.

Primární cílovou skupinou jsou zemědělci, systém dostupný na webových stránkách www.intersucho.cz však využívají také zahradníci, pěstitelé zeleniny, ovoce a vinné révy, stejně jako lesníci. Možná se rozšíří také do zahraničí. V těchto dnech systém pro velkou část země signalizuje extrémní sucho.

Systém umožňuje posoudit intenzitu zemědělského sucha a jeho dopadů na výnosy. Pro celé Česko ve vysokém rozlišení poskytuje údaje o půdní vlhkosti a stupni sucha. Údaje se aktualizují každé pondělí.

Akademie věd plánuje další rozvoj systému, oznámila Eva Jurková z Centra výzkumu globální změny. Cílem je zlepšit prognózu výnosů, zpřesnit předpovědi sucha a zmapovat sousední státy. V budoucnu by mohlo dokonce vzniknout Středoevropské centrum pro sledování sucha.

Na činnosti týmu se momentálně podílí asi 40 lidí z Akademie věd, brněnských vysokých škol i dalších pracovišť, včetně zahraničních. Členové týmu připravují například rozsáhlou monografii Sucho v českých zemích - minulost, přítomnost, budoucnost. Slavnostně ji představí v září.

Současné sucho v Česku je nejhorší za posledních 12 let. Postihlo toky i podzemí vody a situace se bude zhoršovat, protože trvalý a vydatný déšť se v nejbližší době nečeká, uvedll dnes náměstek ředitele Českého hydrometeorologického ústavu pro hydrologii Jan Daňhelka. Následující čtyři týdny mají být podle meteorologů srážkově jen normální až slabě podnormální a převažovat mají bouřky, nikoliv trvalý déšť.

Problém sucha se dostal i na program jednání vlády, která se ve středu bude zabývat zmírněním jeho dopadů.

Zdroj: ČTK

Štítky Akademie věd České republiky, Brno, Česko, Český hydrometeorologický ústav

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Systém sledování sucha pomáhá zemědělcům, bude se dál rozvíjet  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.