Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Nezaplacený poplatek za komunální odpad se prodraží

Ke dni 13. července 2015 již splnilo svoji poplatkovou povinnost v oblasti místního poplatku za komunální odpad v Brně 338 800 osob z celkového počtu 385 000 poplatníků (z celkového počtu poplatníků je odečten počet osvobozených poplatníků).

K tomuto dni bylo vybráno na úhradu poplatku celkem 227 milionů Kč. Tato částka tvoří 98 % z celkové částky 232 milionů Kč, předpokládané v příjmové části rozpočtu města pro letošní rok. Pokladnami prošlo 50 % této částky (113 mil. Kč), bankovními převody z účtů 48,6 % plateb (110 mil. Kč), poštovními poukázkami poplatníci zaslali 1,4 % plateb (3,7 mil. Kč).

Jaký bude další postup správce poplatku
V nejbližších týdnech budou zaměstnanci správce poplatku zpracovávat došlé úhrady, dohledávat podklady k nespárovaným platbám, řešit přeplatky bez dodaných přihlášek v rámci ohlašovací povinnosti plátce, ručně zavádět přihlášky cizinců a vlastníků nemovitostí a také oznámení rodičů, která jsou podkladem pro osvobození třetích a dalších dětí v rodině od poplatku, a další, přičemž celkově se jedná o tisíce podání.

Vzápětí bude provedeno vyhodnocení a analýza dlužníků a připraveny podklady k upomínkovému řízení. Vyměření se zvýšením za pozdní úhradu bude provedeno hromadným předpisným seznamem, o čemž se lze dozvědět z veřejné vyhlášky.
Není v primárním zájmu správce poplatku vyměřit všem dlužníkům bez rozdílu zvýšení za pozdní úhradu, nelze však tolerovat ani úmyslné opomínání splatnosti tam, kde dochází k pravidelným pozdním úhradám či panuje obecně špatná platební morálka.
Po celý rok je také průběžně prováděna vyhledávací a exekuční činnost, která se týká dluhů vzniklých před rokem 2015.

Nesplnění poplatkové povinnosti
Každý poplatník, který nesplnil poplatkovou povinnost ve lhůtě splatnosti, se vystavuje možnosti zvýšení nedoplatku až na jeho trojnásobek.

Mezi hlavní poslání správce daně patří správné zjištění, stanovení daní a zabezpečení jejich úhrady. Správce daně se při správě místního poplatku řídí zákonem o místních poplatcích a daňovým řádem. Od opomenutí poplatek řádně a včas zaplatit přes vyměření s navýšením až k exekučnímu řízení, které vede správce poplatku, může uběhnout jen několik měsíců.

Správce poplatku vede v rámci přenesené působnosti exekuční řízení na důchody, sociální dávky, mzdy, účty a podává návrhy na výkon rozhodnutí prodejem movitých věcí k městskému soudu, stejně jako přihlášky do insolvenčního řízení ke krajskému soudu.
Každoročně tak provede až desítky tisíc exekucí s přínosem kolem 8 milionů Kč. Poplatníkovi se tak nedoplatek na místním poplatku navýší o exekuční náklady.

Tisková zpráva

Štítky poplatek, Brno, platba, daň

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nezaplacený poplatek za komunální odpad se prodraží  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.