Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Brno zvelebuje okolí přehrady, názory podnikatelů se různí

Brno letos zvelebuje okolí Brněnské přehrady za více než 20 milionů korun, aby zvýšilo její atraktivitu a přitáhlo více návštěvníků. Názory podnikatelů na přínos se však různí.

Město staví v největší rekreační příměstské oblasti nová sociální a hygienická zařízení a nové rekreační prvky, například hřiště na plážový volejbal. Stavební ruch je součástí přehrady již delší dobu z důvodu čištění vody. V přehradě se prakticky nikdo nekoupal kvůli sinicím. 

Podle dřívějšího vyjádření mluvčího města Pavla Žáry návštěvnost stoupá. "V letní sezoně ji odhadem navštíví desítky tisíc lidí. Statistiku návštěvnosti však nikdo nevede," uvedl Žára.

Díky investicím si polepší hlavní rekreační oblasti -  Rakovecká zátoka, Sokolské koupaliště, Rokle a Kozí horka. Stavba měla být hotová ještě před začátkem letní sezony, ale protáhla se až do začátku prázdnin.

Pozitiva vnímá manažer areálu BeachPub Sokolák Tomáš Novotný. "Poslední dva roky roste díky čisté vodě počet Brňáků, kteří si jdou lehnout k přehradě. Dřív chodili jen na koupaliště a ani o přehradě nepřemýšleli, to se změnilo. Letos bych řekl, že máme o třetinu více návštěvníků než loni," řekl Novotný. Díky novému sociálnímu zázemí je o lidi dobře postaráno, míní. "Když je dobré počasí, tak i restaurace je plná," pochvaluje si současnou situaci na přehradě.

Na druhém břehu v Kozí horce provozuje už řadu let občerstvení U Kozla Svatopluk Kalužík. Jelikož není úplně u břehu, ale u parkoviště, výrazně nzměny v návštěvnosti tolik nevnímá. "Na čistotu vody mám od lidí pochvalné reakce. Otázka je, jestli to bylo dřív skutečně tak špatné, jak se prezentovalo," řekl Kalužík. Vzestup návštěvnosti po vyčištění zatím nepozoruje. "A jestli pomůže současná stavba, nevím. Na tu jsem zase slyšel i negativní reakce, například že budou mít lidé horší vstup do vody," dodává Kalužík.

Mírný pokles zájmu i přes všechna opatření sleduje několik let provozovatelka minigolfu u přístaviště Sylvie Felšöci. "Už to není takový fenomén jako před dvaceti lety. Lidé mají více atrakcí ve městě a také více táhnou koupaliště. Jestli bude mít vliv na návštěvnost dokončená stavba, nedokážu odhadnout," řekla Felšöci.

S kvalitou vody a zázemím okolo přímo nesouvisí vytíženost lodní dopravy, která je nyní nižší než v letech 2011 a 2012. Tehdy dopravní podnik přepravil za sezonu zhruba 220.000 cestujících. V roce 2013 pouze 170.000. "Loni počet narostl na 175.000, letošní první tři měsíce zhruba odpovídají loňsku," uvedla mluvčí dopravního podniku Linda Hailichová.

Zdroj: ČTK

Štítky Brno, přehrada, Brněnská přehrada, koupaliště, Rokle

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brno zvelebuje okolí přehrady, názory podnikatelů se různí  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.