Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Hašek vítá peníze navíc do sociálních služeb. Pomohou lidem v celé republice

720 milionů korun navíc na financování sociálních služeb v celé České republice v roce 2015. Vláda České republiky vyslyšela požadavek Asociace krajů České republiky a schválila v noci ze středy na čtvrtek návrh ministerstva práce a sociálních věcí.

Jménem všech krajů České republiky a zejména uživatelů a poskytovatelů sociálních služeb moc děkuji celému kabinetu, že vyšli vstříc našemu požadavku. Ten se opíral o aktuální stav financování sociálních služeb napříč celou republikou,“ uvedl předseda Asociace krajů České republiky a jihomoravský hejtman Michal Hašek.

Kraje podle předsedy AKČR Michala Haška dlouhodobě upozorňují na podfinancování sociálních služeb, které se vlivem demografických ukazatelů stávají finančně náročnější, a to především z důvodu nutného navyšování odborného personálu starajícího se o klienty, vyžadující vysoce odbornou a nepřetržitou péči.

V této oblasti je také potřeba zohlednit skutečnost, že v minulých letech došlo k nárůstu nákladů a to z důvodu změn daňového zatížení, nárůstu cen energií apod. Navíc v roce 2015 dochází k výpadku finančních prostředků z individuálních projektů krajů na služby sociální prevence, které byly hrazeny z fondů Evropské unie. Všechny tyto výdaje tak musí sanovat samotní poskytovatelé, kraje i obce, ale částečně i klienti sociálních služeb,“ doplnil Michal Hašek.

V minulých letech kraje intenzivně vyzývaly všechny vlády k řešení zhoršující se situace, předseda AKČR Michal Hašek proto velmi oceňuje mnohem vstřícnější přístup současného kabinetu. „Zároveň mi za hejtmany dovolte vyslovit přání, aby fungující systém sociálních služeb s adekvátním financováním zůstal prioritou vlády ČR i do budoucna,“ požádal vládu Michal Hašek.

Celou částku 720 milionů korun uhradí ministerstvo z vnitřních rezerv a nespotřebovaných výdajů. Původně mělo být 420 milionů zajištěno z kapitoly Všeobecná pokladní správa, z položky Vládní rozpočtové rezervy, s čímž ale vyslovilo ministerstvo financí nesouhlas. Na sociální služby bylo ve státním rozpočtu pro rok 2015 vyčleněných 7,85 miliardy korun. Ministerstvo však eviduje požadavky v hodnotě přes 11,766 miliardy korun.

Tisková zpráva

Štítky sociální služby, Michal Hašek, Česko, Asociace krajů České republiky, Ministerstvo práce a sociálních věcí České republiky, vláda, Evropská unie, Ministerstvo financí České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hašek vítá peníze navíc do sociálních služeb. Pomohou lidem v celé republice  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.