Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Tisíce věřících míří do Brna na pět dní mší a přednášek

Rekordní návštěvnost očekávají pořadatelé Katolické charismatické konference, která dnes začíná v Brně a skončí v neděli. Už se na ni registrovalo přes 5000 účastníků, další 3000 neregistrovaných by odhadem ještě mohlo dorazit, řekla dnes mluvčí brněnského biskupství Martina Jandlová.

Charismatické hnutí usiluje o hlubší prožitek křesťanské víry a nalezení nového vztahu k Bohu. Charismatické konference se v Česku konají od konce minulého tisíciletí, letos je jubilejní 25. ročník. V Brně jsou od roku 2007. Podle Jandlové se od té doby nikdy nedostavilo více než 8000 lidí, což se právě letos může změnit.

Úvodní mši v katedrále na Petrově bude dnes večer sloužit brněnský biskup Vojtěch Cikrle. Další dny se příznivci hnutí přesunou na brněnské výstaviště do pavilonu F, kde je čekají přednášky, modlitby, mše a setkání. Od čtvrtka až do neděle začínají modlitby každý den v 09:00. Poté následuje další program. Úvodní čtvrteční přednášku obstará karmelitánský kněz Vojtěch Kodet. "Je významným kazatelem, jeho přednášky vycházejí na CD a je také autorem mnoha knih," uvedla Jandlová.

Po něm bude následovat hlavní zahraniční host, kterým je pro letošní rok Michelle Moranová, která vystudovala sociologii a pastorální teologii na Londýnské univerzitě. Sloužila jako členka národního služebního týmu Charismatické obnovy v Anglii a v roce 2000 se stala jeho předsedkyní. Díky tomu komunikuje s biskupy a Radou pro laiky ve Vatikánu. Proto loni na padesátitisícovém shromáždění charismatiků v Římě osobně doprovázela papeže Františka. "Dalším z významných hostů bude sekretář České biskupské konference Tomáš Holub, který se postará o závěr celé akce v neděli v 11:00," doplnila Jandlová.

Na konferenci nechybí zábava, například koncerty a divadelní představení. Součástí setkání věřících je také program pro děti, kterých podle Jandlové jezdí do Brna dost spolu s rodiči.

Katoličtí charismatikové sami sebe vidí jako součást obnoveného proudu v křesťanských církvích. Počátky světového hnutí charismatické obnovy kladou odborníci do 60. let minulého století. Navazuje na starší proudy v protestantských církvích a především na letniční církve. Jedním ze základů učení letničních církví je takzvaný křest Duchem svatým, extatický stav, ve kterém se věřící údajně někdy modlí v neznámém jazyce.

Zdroj: ČTK

Štítky přednáška, Brno, konference, církev, Vojtěch Cikrle, Česko, Papež František, Vojtěch Kodet, Michelle Moran, Tomáš Holub

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Tisíce věřících míří do Brna na pět dní mší a přednášek  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.