Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Moravský Krumlov koupí zámek za 15 mil. od společnosti Incheba

Zastupitelé Moravského Krumlova na Znojemsku rozhodli o tom, že město koupí zámek od společnosti Incheba za 15 milionů korun. O dalších podmínkách bude jednat starosta Tomáš Třetina (TOP 09). Pro hlasovalo 17 zastupitelů z 20 přítomných.

Slovenská veletržní společnost zámek v minulosti koupila za 14 milionů korun jako slibnou investici. Když se však Praha jako majitel hlavní atrakce Slovanské epopeje rozhodla, že ji ze zámku odveze, ztratila o něj Incheba zájem.

"Jsem rád, že to tak dopadlo. Město má být hlavním tahounem oprav zámku. Je však potřeba si uvědomit, že je to na několik desítek let a nebude to hned. Město bude mít snazší přístup k dotačním penězům," řekl Třetina. Nejdříve má projít opravou jižní křídlo, terasa, věž a tunel.

Podle Třetiny šlo dnes o zásadní rozhodnutí, které určilo na další léta osud zámku a města. I proto se sešli zastupitelé přímo na zámku. Město chtělo vypsat i referendum, kvůli chybějícím dokumentům to však nestihlo. Zastupitelé se tedy snažili diskutovat s předstihem s voliči.

Starosta uvažoval tak, že by se zámek mohl používat nejen k pořádání výstav či společenských akcí, ale i ke vzdělávání, a park by se mohl využít pro zábavu.

Incheba při koupi plánovala, že zámek opraví a zřídí v jeho části hotel. Do údržby za dobu vlastnictví investovala kolem 15 milionů korun. Její snahy však přišly vniveč, když Praha odvezla všech 23 pláten Slovanské epopeje od Alfonse Muchy. Původně se hovořilo o prodejní ceně zámku 11 milionů, která nakonec stoupla na 15 milionů korun. I to byla podle Třetiny dobrá cena.

Krumlovští věří, že kdyby se podařilo zámek postupně opravit, epopej se z Prahy vrátí tam, kde ji lidem ukazovali půl století. "Jednali jsme s pražskou primátorkou Adrianou Krnáčovou (ANO). Zřejmé je to, že v roce 2017 se epopej podívá do Japonska a pak se bude jednat o jejím dalším osudu," uvedl Třetina.

Nyní lze na zámku navštívit nové výstavy a také stálou expozici poskládanou ze sbírek Jana a Medy Mládkových. Jsou v ní díla českých a dalších středoevropských umělců ze druhé poloviny 20. století.

Dosud má radnice zámek od vlastníka pronajatý, letos se rekonstruovalo pět komnat za osm milionů. Radnice chtěla získat na opravy také peníze z norských fondů, na které však nedosáhla kvůli tomu, že není majitel.

Zdroj: ČTK

Štítky zámek, Moravský Krumlov, Incheba, Tomáš Třetina, TOP 09, Praha, okres Znojmo, oprava, Slovanská epopej, Alfons Mucha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Moravský Krumlov koupí zámek za 15 mil. od společnosti Incheba  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.