Počasí dnes12 °C, zítra12 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Výročí Mendelových objevů připomene v Brně velká show s hudbou

Oslavy 150. výročí přednášek, jimiž Johann Gregor Mendel položil základy genetiky, završí v červenci audiovizuální show na nádvoří kláštera augustiniánů na Starém Brně. Výpravnou projekci na zdech kláštera, kde Mendel působil a pěstoval pokusné rostliny, doplní hudba v podání Filharmonie Brno.

Zahraje také skupina Stromboli. Při včasné registraci je celý večerní program zdarma, sdělila novinářům mluvčí univerzity Tereza Fojtová.

Autorem show je tvůrce biomedicínských animací Drew Berry ze Spojených států, který pracoval pro britskou stanici BBC i zpěvačku Björk. "Drew Berry si sám vybral téma Mendelova odkazu, protože je přesvědčen, že Mendelovy myšlenky změnily chápání života i světa kolem nás. Mendelovy zákony jsou dnes stejně platné jako před 150 lety. Zůstaly obdivuhodně neměnné," řekl ředitel Mendelova muzea Ondřej Dostál.

Animace bude doprovázet hudba skladatele Duncana Hendyho, kterou přímo na místě zahraje brněnská filharmonie. Do Brna přijede uctít Mendelův odkaz mnoho významných vědců. Díky online přenosu mohou sledovat show i pracovníci a hosté řady institucí po celém světě, jako je například Královská společnost v Londýně, Muzeum přírodních věd v Berlíně nebo univerzita v Melbourne. Všechny informace pořadatelé průběžně zveřejňují na webu Mendel: The Legacy.

Své objevy Mendel poprvé veřejně přednesl v únoru a březnu 1865 v prostorách někdejší reálky v Jánské ulici. Vědecký svět Mendelovy myšlenky docenil až s velkým odstupem, nyní jej však vnímá jako jednoho z otců moderní přírodovědy. Odkaz vědce a řeholníka trvale připomíná v Brně Mendelovo muzeum, které provozuje Masarykova univerzita přímo v klášteře, kde Mendel působil. Další připomínkou je expozice Mendelianum v Moravském zemskému muzeu.

Zábavnou formou uctilo objevitele zákonů dědičnosti Městské divadlo Brno, které mu věnovalo komedii se zpěvy Mendel aneb Vzpoura hrášků. Uvádí ji pod širým nebem v Biskupském dvoře.

Zdroj: ČTK

Štítky Gregor Mendel, Brno, klášter, hudba, muzeum, Drew Berry, Staré Brno, objev, přednáška, nádvoří, Stromboli, Ondřej Dostál

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Výročí Mendelových objevů připomene v Brně velká show s hudbou  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.