Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Policie při noční kontrole vlaků v Břeclavi zadržela 12 běženců

Policie při noční kontrole vlaků v Břeclavi zadržela 12 běženců. Cizinci bez dokladů pocházeli ze Sýrie, Afghánistánu a Gambie. Dalšího Afghánce policisté zadrželi také v sobotu v autobusu z Rakouska. Výsledky kontrol zveřejnil policejní mluvčí Pavel Šváb.

Na noční akci se podílela cizinecká policie, speciální pořádková jednotka i břeclavské obvodní oddělení. V rychlíku Chopin cestovalo devět lidí bez povolení k pobytu na území Česka. Ve vlaku EuroNight Metropol směřujícím do Berlína byli další tři běženci.

"Aktuálně zjišťujeme, zda v některé zemi nepožádali o azyl. Byla mezi nimi i těhotná žena a dva mladiství. Proto ve věci spolupracujeme i s pracovníky Orgánu sociálně-právní ochrany dětí," uvedl Šváb.

Česká policie v minulých dnech kvůli nelegální migraci zvýšila kontroly na silnicích i železnici, a to zejména v krajích hraničících s Rakouskem. Česko je pro uprchlíky především tranzitní zemí. Cizinecká policie za prvních pět měsíců letošního roku v Česku odhalila 2418 nelegálně pobývajících cizinců, což je meziroční nárůst o 712. Zaznamenala také vyšší počet občanů Kosova, Sýrie či Afghánistánu, kteří byli zadrženi při pokusech o nelegální přechod do Německa.

Evropská unie čelí přílivu uprchlíků z Afriky, Sýrie a dalších zemí zasažených válkou a chudobou. Evropská komise proto navrhla přerozdělování uprchlíků na základě kvót. Země visegrádské čtyřky kvóty odmítají, migrační krizi chtějí řešit na základě dobrovolnosti.

 Zdroj: ČTK

Štítky policie, Břeclav, Sýrie, Pavel Šváb, Rakousko, Afghánistán, Česko, Gambie, Cizinecká policie, uprchlík, Berlín, Orgán sociálně-právní ochrany dětí

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Policie při noční kontrole vlaků v Břeclavi zadržela 12 běženců  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.