Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Rodičům 2 a víc dětí by podle návrhu mohl klesnout odvod na penzi

Rodičům dvou a více dětí by mohly podle podkladů důchodové komise klesnout odvody na důchod z nynějších 6,5 procenta o 1,5 až 6,5 procentního bodu. Matky a otcové dvou potomků by tak mohli platit pět procent, tří potomků 2,5 procenta a čtyř a více potomků by nemuseli do systému posílat nic

Mužům a ženám s jedním synem či dcerou by se sazba nezměnila, bezdětným by naopak stoupla o bod na 7,5 procenta. Podklady důchodová komise zveřejnila na svém webu.

Zaměstnavatelům by se podle materiálu pojistné neměnilo. Dál by činilo 21,5 procenta. Bezdětní by tak odváděli celkem 29 procent. Rodiče jednoho potomka by platili jako nyní 28 procent. Pracovník se dvěma dětmi by mohl státu posílat 26,5 procenta, se třemi dětmi 24 procent, se čtyřmi a více 21,5 procenta.

Odvody by si mohli snížit oba rodiče, pokud spolu žijí v jedné domácnosti. Nižší pojistné by měli i rozvedení otcové a matky, kteří by měli potomky ve střídavé péči. Sníženou sazbu by bylo možné využívat až do 26 let synů a dcer, pokud by do té doby studovali.

Podle autorů má úprava sazeb ulehčit rodinám s dětmi. V podkladu uvedli, že v nynějším důchodovém systému jsou "kontraproduktivní protipopulační prvky". Opatření má přispět prý i k tomu, aby bylo financování penzijní soustavy srozumitelnější a bylo jasné, že generace dětí platí na důchod rodičům.

Podle propočtů, které vycházejí z mediánu příjmu, by tak bezdětné ženy a muži zaplatili do systému za život proti dnešku o 216.547 korun víc. Rodiče dvou dětí, které by živili do 19 let do konce střední školy, by na tom "vydělali" 20.301 korun. Kdyby dva potomci vystudovali vysokou, pro domácnost by to znamenalo 101.506 korun. U tří dětí s vysokoškolským vzděláním by to pak bylo 366.777 korun.

Státní rozpočet by ročně získal podle propočtů zhruba 178 milionů korun. Podle ministerstva práce by ale naopak ztráta mohla dosáhnout až čtyř miliard.

Podle autorů návrhu by administrativy kvůli opatření nemělo nijak zásadně přibýt. Zaměstnavatelé by postupovali podobně jako nyní u slevy na dani na děti.

Zdroj: ČTK

Štítky starobní důchod

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Rodičům 2 a víc dětí by podle návrhu mohl klesnout odvod na penzi  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.