Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Botanická zahrada Masarykovy univerzity zve na masožravky

Výstavu masožravých rostlin pořádá od tohoto čtvrtka Botanická zahrada přírodovědecké fakulty brněnské Masarykovy univerzity. Návštěvníkům představí jejich nejznámější druhy, které se živí hmyzem nebo planktonem.

Výstavu těchto rostlin pořádá botanická zahrada jednou do roka a patří k jejím nejoblíbenějším akcím. Pravidelně ji navštěvuje bezmála 2000 lidí, řekla Magdaléna Chytrá z vedení zahrady.

Na výstavě, kterou pracovníci zahrady začali dnes připravovat, lidé uvidí různé druhy špirlic. Mají listy do tvaru kalicha, a když do některého z nich hmyz vletí, spadne do jeho spodní části, kde se v trávicí tekutině utopí.

Známější a podle odborníků nejkrásnější jsou mucholapky podivné, jejichž otevřené květy se poté, co na ně usedne hmyz, uzavírají. Expozice je doplněna o rosnatky a tučnice. K zajímavostem patří vodní rostliny, takzvané bublinatky. Ty mají pod vodou umístěné měchýřky, do nichž loví plankton.

"Masožravé rostliny se těší u veřejnosti stále větší oblibě," uvedla Chytrá. Občas je nabízejí také hobbymarkety. K dostání budou v nadcházejícím týdnu i ve sklenících zahrady, kde kupující dostanou k jejich pěstování také přesné instrukce.

Vstup do botanické zahrady je zdarma. Ročně ji navštíví asi 30.000 lidí. Zpoplatněn je vstup do skleníků, kam každý rok zavítá dalších 16.500 lidí. Zahrada pořádá do roka čtyři výstavy.

Zdroj: ČTK

Štítky botanická zahrada, Masarykova univerzita, hmyz, zahrada

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Botanická zahrada Masarykovy univerzity zve na masožravky  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.