Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Česká zbrojovka se dostala do užšího výběru v Indii

Česká zbrojovka z Uherského Brodu se dostala do užšího výběru v tendru na dodávku až 240.000 útočných pušek na přezbrojení indické armády. Naopak z velkého tendru ve Francii byla vyřazena. Brněnské Drbně to na veletrhu Idet řekl generální ředitel společnosti Lubomír Kovařík.

"Tendru na přezbrojení indické armády novou útočnou puškou věnujeme maximální úsilí. Naše zbraň modifikovaná podle požadavků zákazníka se dostala do užšího výběru, ale o výsledku stále ještě nebylo rozhodnuto," uvedl Kovařík. V polovině roku má být uzavřeno testování, konkurenti České zbrojovky jsou z Itálie a Izraele.

Česká firma byla naopak vyřazena z tendru na přezbrojení francouzské armády, v němž jde o dodávku 90.000 zbraní v příštích deseti letech. "Nyní je předmětem bližšího zkoumání, zda je naše vyřazení oprávněné, či nikoliv. Jestli to povede až k odvolání, zatím nemohu říci," uvedl Kovařík. Tendr podle něj ještě není uzavřený.

K dalším státům, kam firma v posledních letech dodává, patří Mexiko. "Naše očekávání od této země je poměrně veliké," uvedl Kovařík. Letos firma dodala také 688 útočných pušek pro slovenskou armádu. "Rádi bychom dále pokračovali v dodávkách, je to předmětem dalšího jednání. Stále není rozhodnuto, jakým způsobem se druhá etapa zrealizuje," uvedl Kovařík. Slovenské ministerstvo vnitra se podle něj chystá vypsat i zakázku na zhruba 50.000 pistolí pro ozbrojené složky, která by měla být vyhodnocena v polovině roku. "Tendru se zúčastníme," dodal Kovařík.

Česká zbrojovka z Uherského Brodu měla loni rekordní zisk 432 milionů korun. Je to o zhruba 200 milionů korun více než v roce 2013. Firmě se dařilo už tradičně v USA, kde prodala 70.000 zbraní. Tržby společnost zvýšila zhruba o pětinu na 3,373 miliardy korun, vůbec poprvé tak překročila hranici tří miliard.

Česká zbrojovka patří k tradičním tuzemským zbrojařským firmám. V posledních letech jí tržby rostou pravidelně a mají se zvyšovat i v dalších letech. Společnost loni zvyšovala i počet zaměstnanců. Loni jich měla průměrně 1715. Otevřela i nový závod na Slovensku v Novákách, kde pracuje kolem 70 lidí, letos se má počet zaměstnanců společnosti na Slovensku zvýšit na 200. Další výrobní závody má Česká zbrojovka v USA. Firma chce růst i v dalších letech, plánuje, že v roce 2017 vyrobí 330.000 zbraní.

Štítky Indie, armáda, zbraň, Uherský Brod, IDET, Francie, Česká zbrojovka Uherský Brod, Armáda Francie, Itálie, Izrael

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Česká zbrojovka se dostala do užšího výběru v Indii  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.