Počasí dnes10 °C, zítra6 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Nechá město spadnout areál na Vlhké? Sobotní happening upozorní na chátrající budovy v centru Brna.

Více než rok a půl uběhlo od doby, kdy brněnská iniciativa Kulturou proti chátrání poprvé poukázala na chátrající budovy, tzv. brownfields, v ulici Vlhká. Cílem iniciativy je oživit tyto prostory a vybudovat zde nezávislé sociální a kulturní centrum.

Stav objektů se však i díky dlouhým byrokraticko-administrativním obstrukcím rychle horší. Sobotní happening, který proběhne 23. května od 14 hod. na ulici Vlhká, má upozornit nejen na tento konkrétní příklad, ale na obecný trend nešetrného a nedůsledného zacházení s městskými objekty. Celé akci bude předcházet úklid areálu.

V sobotu opuštěný areál na Vlhké oživí koncerty, umělecké workshopy, kurz zahradničení, freemarket, připraven bude také dětský koutek. Součástí bude také happening, který naznačí, jak by budovy mohly v budoucnosti vypadat, kdyby se nečekalo spíše na jejich spadnutí či demolici.

Spolek Kulturou proti chátrání dlouhodobě upozorňuje na skutečnost, že přímo v centru Brna existuje řada nevyužívaných opuštěných prostor vlastněných městem. Tyto prostory postupně chátrají a přitom je patrné, že v Brně chybí dostatek volně dostupných míst, která by poskytovala zázemí místním iniciativám, obyvatelům či mladým umělcům.

Zchátralé městské prostory navíc představují pro své okolí nepříjemnou a mnohdy i nebezpečnou zátěž. Když už se město rozhodne s nimi něco udělat, často volí jednostranný postup, kdy na místě zdevastovaných objektů vznikají obchodní centra a zástavba, která nerespektuje původní prostředí a nevychází vstříc potřebám místních. Iniciativa Kulturou proti chátrání oproti tomu chce zvolit jiný přístup a navrhuje zprovoznit opuštěné budovy svépomocí, v součinnosti s místními obyvateli.

Vycházíme z myšlenky, že by do obnovy opuštěných prostor měl zapojen široký okruh participujících, zejména obyvatelé žijící v dané lokalitě. Právě pro ně je rozhodující, jakým způsobem je jejich životní prostor formován a proměňován a znají jeho potřeby. Jejich aktivní zapojení je proto klíčové a patří k principům každé občanské společnosti,“  dodává členka sdružení Martina Dobrovolná.

Vzniku sociálního a kulturního centra by v budoucnu mohl zamezit rychle se zhoršující technický stav budov. Namísto pro širokou veřejnost otevřených přednášek, diskuzí, ateliérů, dílen, psychologického a sociálního poradenství, zkušeben, infocentra nebo knihovny lze na Vlhké stále najít pouze opuštěné rozpadající se budovy a skládky. Pokud se s nejnutnějšími úpravami nezačne hned, za pár měsíců již může být pozdě. Na tuto alarmující situaci má upozornit květnový happening, před jehož konáním proběhne u areálu na Vlhké společný úklid.

Během samotné akce pak zahrají kapely Zeměžluč, Sakkara, Recordinace & MC Scissal ft. DJ Kornout a AVA DJs a vystoupí řada umělců se svými workshopy. Na návštěvníky tak čekají např. taneční workshop s Kateřinou H. Hanzlíkovou, workshop zahradničení se zástupci Zahrady v pytli, pravidelný brněnský freemarket Bezpeněžní prostor a nebo okrášlení budov prostřednictvím plakátů instalovaných do jejich oken. Happening tak současně může být malou ukázkou toho, jak by centrum fungovalo v budoucnosti.

Pokud se nevyužívané prostory svěří místním lidem, mohou je postupně svépomocí měnit, spravovat a přizpůsobovat svým potřebám. Takové řešení přináší podle organizátorů řadu výhod. Protože není třeba čekat na žádného investora, oživení chátrajících prostor může začít prakticky ihned. V současné době však po více než roce iniciativa stále čeká na další vyjádření a schvalování ze strany městských odborů, nehledě na následné rozhodování Rady města Brna.

Pevně doufáme, že schválení naší žádosti, a tedy vzniku sociálního a kulturního centra na Vlhké, nebudou jako v některých případech v minulosti bránit další a další úřednicko-byrokratické bariéry. Věříme, že město dá plně zelenou opravě místa, které dlouhodobě v jeho středu chátrá, nikdo se o něj nestará ani s ním nic neplánuje, všichni se mu raději vyhýbají a je spíše sociálním problémem. Navíc v situaci, kdy zprovoznění centra plánujeme hradit sami a město to nebude stát ani korunu,“ shrnuje Martin Koubek z kolektivu Kulturou proti chátrání.

Tisková zpráva

Štítky happening, Brno, kulturní dům

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nechá město spadnout areál na Vlhké? Sobotní happening upozorní na chátrající budovy v centru Brna.  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.