Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

V Brně začíná zbrojařský veletrh Idet, aktivisté budou protestovat

V Brně dnes začíná mezinárodní veletrh obranné a bezpečnostní techniky Idet. Představí se na něm 331 firem z 20 zemí. Je to zhruba o deset procent více než v roce 2013, kdy se tato akce konala naposledy. Přes 60 procent firem přijede ze zahraničí. Zbrojařská akce se ale neobejde bez protestů. V Brně se o víkendu setkali aktivisté, kteří plánují demonstrace.

Idet je tradičně přehlídkou obranných a bezpečnostních technologií ve střední Evropě. Třináctý ročník se koná společně se 17. mezinárodním veletrhem požární techniky a služeb Pyros, Mezinárodním veletrhem bezpečnostní techniky a služeb Iset a 12. mezinárodním veletrhem prostředků osobní ochrany, bezpečnosti práce a pracovního prostředí Interprotec.

Dominantní expozici budou mít na Idetu v pavilonu P firmy Excalibur Army a Tatra Export. Kromě české armády se na veletrzích představí také ministerstva obrany Polska a Slovenska a asociace obranného a bezpečnostního průmyslu Maďarska, Polska, Rakouska a Litvy. Návštěvníci na veletrzích uvidí například automatizovaný robotický pozemní systém Taros V2 společnosti VOP CZ nebo systém pro kontrolu podvozků vozidel Kerberos 3D Vision. Přeloučský SVOS představí na veletrhu víceúčelová obrněná vozidla Vega, a to ve verzích 4x4 a 6x6.

Proti zbrojařům ale chtějí protestovat aktivisté z několika zemí Evropy, plánují i demonstraci před brněnským výstavištěm. "Statistiky vývozu zbraní stoupají, ale nikdo už neřeší, kde naše zbraně končí. Česká republika díky tomu může i nadále vyzbrojovat diktátory, a podporovat tak represivní režimy i porušování lidských práv," uvedl Peter Tkáč z hnutí Nesehnutí.

Zdroj: ČTK

Štítky Brno, veletrh, IDET, technika, Polsko, Excalibur Army, Armáda České republiky, TATRA EXPORT, Ministerstvo obrany České republiky, střední Evropa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Brně začíná zbrojařský veletrh Idet, aktivisté budou protestovat  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.