Počasí dnes9 °C, zítra12 °C
Úterý 19. března 2024  |  Svátek má Josef
Bez reklam

Zvukový čaroděj Floex rozezní Flédu, podpoří jej zpěvačka Never Sol

Ve středu 13. května obalí sál Flédy jemná a barevná vlákna pavučin pozoruhodného hudebního vesmíru. Ty již 15 let vytváří Floex, jedna z nejzajímavějších a nejtvořivějších osobností české kulturní scény. Multiinstrumentalista a hudební experimentátor s civilním jménem Tomáš Dvořák v Brně zahraje spolu se svojí novou čtyřčlennou kapelou. Hlavní mottem večera bude dech personifikovaný klarinety a hlasem. Floexe bude po celý večer doprovázet Sára Vondrášková, která pod uměleckým jménem Never Sol zaujala v posledních třech letech posluchače doma i v zahraničí.

Tomáš Dvořák ve své tvorbě propojuje do svébytné atmosférické podoby elektronickou a akustickou hudbu. Jeho klíčovým nástrojem je klarinet. Floexova hudba se poprvé dostala do povědomí především díky debutové desce Pocustone (2001), která spojovala v té době izolované styly jako je nu-jazz, elektronická hudba a současná vážná hudba. „V minulosti Dvořák také spolupracoval s nezávislým herním studiem Amanita Design a vytvořil soundtracky ke hrám Samorost a Machinarium. Ty získaly velmi pozitivní ohlasy. Světově nejčtenější herní magazín PC Gamer například vyhlásil hudbu k Machinariu za nejlepší soundtrack roku 2009,“ poukazuje na široké spektrum Floexových aktivit Ondřej Bača, dramaturg klubu Fléda.

Deset let po debutové desce vydal Floex v roce 2011 své druhé album Zorya. Deska zkoumá možnosti propojení akustické a elektronické hudby. Je v ní patrná inspirace hudebním minimalismem a experimentálními polohami elektroniky. Album bylo oceněno dvěma žánrovými cenami Anděl v kategorii alternativní hudba a elektronická hudba a nominováno na ceny hudební kritiky Apollo i Vinyla. Od roku 2012 Tomáš Dvořák koncertuje se svou kapelou po celé Evropě, a zároveň spolupracuje vydavatelstvím Denovali Records.

Floex je také autorem mnoha unikátních hudebních interaktivních instalací a performancí, které vznikly především v dobách jeho studia na Akademii výtvarných umění v Praze. Jeho poslední práce Archifon I., vytvořená ve spolupráci s Danem Gregorem, byla prezentována v respektovaných médiích jako sou BBC NY, Wired, Forbes či na Discovery Channelu. Archifon II byl ve stejném roce také prezentován na bruselském festivalu Nuit Blanche.

Never Sol, vlastním jménem Sára Vondrášková, se po začátcích v kultovním pražském Café v lese prosadila hlavně díky spolupráci s Janem P. Muchowem. Podílela se například na ústřední písni Lay Down pro film „Ve stínu“ z roku 2012. Její první debutové album vyšlo v roce 2013 a nese jméno Under Quiet. Vondrášková v současnosti intenzivně spolupracuje právě s Floexem a podobně jako on se nyní vydala na evropskou a světovou scénu pod křídly labelu Denovali Records.

Floex, support Never Sol, 13. května 2015, Fléda, Brno
Cena vstupenek: předprodej 180 Kč / na místě 220 Kč
Vstupenky na koncert jsou k dispozici v předprodejích:
Indies, Poštovská 2, Brno
SMSTICKET.cz
GOOUT.cz

Událost na facebooku

Klip Floexe a Never Sol: https://youtu.be/mnMH4vnBHag

Tisková zpráva

Štítky Floex, Fléda, Brno, hudba, elektronická hudba, hudební skupina, Jan P. Muchow, Amanita Design, Facebook, PC Gamer, Evropa, Program Apollo

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zvukový čaroděj Floex rozezní Flédu, podpoří jej zpěvačka Never Sol  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.