Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

U hradu Pernštějna je nové parkoviště, staré bylo nebezpečné

Radnice v Nedvědici na Brněnsku vybudovala pro turisty parkoviště pod hradem Pernštejnem za 22 milionů korun. Je určeno pro 90 aut a šest autobusů. Dosud stály vozy turistů těsně pod hradní bránou na nezpevněné ploše, a to nad strmým svahem, řekl dnes nedvědický starosta Pavel Vejrosta. Většinu nákladů uhradila EU, zbytek dala radnice.

Pernštejn patří k nejstarším a nejnavštěvovanějším moravským hradům. Je ukrytý v lesích Českomoravské vrchoviny. Loni jej navštívilo bezmála 75.000 turistů. Zájem o něj vzrůstá. Po léta byly ale problémy s místem pro parkování.

"Scházelo nám parkoviště. Stálo se před hradem na ploše končící strmým srázem, kde ani nebyl plot. Za deště vystupovali lidé do bláta, za sucha do prachu," řekl dnes pernštejnský kastelán Zdeněk J. Škrabal. Stovky aut navíc ničily 200 let starý kamenný most, po němž je nutné při příjezdu k hradu projet.

Protože památkáři na stavbu parkoviště neměli peníze, o projekt se postarala radnice. Postavila jej u silnice vedoucí z Nedvědice do Dolní Rožínky. Turisté nyní bez potíží zaparkují, na hrad to ale mají dále. Musí k němu vystoupat po cestě dlouhé 900 metrů. Parkovné se platí celodenní; motocyklisté hradí 30 Kč, majitelé osobních aut 50 a za autobus stojí lístek sto korun. Parkoviště provozuje městys Nedvědice.

Problémy s parkováním řeší i mnozí jiní kasteláni. Buď parkoviště zcela scházejí, anebo je kapacita těch současných nedostačující. Nové parkoviště je například u hradu Bítova na Znojemsku.

Zdroj: ČTK

Štítky hrad, Pernštejn, Nedvědice, Evropská unie, parkování, Brněnsko, Českomoravská vrchovina

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

U hradu Pernštějna je nové parkoviště, staré bylo nebezpečné  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.