Vědci z Brna rozklíčovali jídelníček prvních Slovanů. Pochutnávali si na jáhlové kaši

Autoři | Foto MUNI

Brněnští vědci zjistili, že první Slované na našem území si nejčastěji dopřávali mléko, proso a med. Ukázaly to analýzy zbytků jídla ve starých hrncích. Slované si podle odborníků ze surovin vařili jáhlovou kaši. Naopak Germáni dávali přednost vepřovému masu.

První Slované na našem území si nejčastěji pochutnávali na mléce, prosu a medu, zatímco Germáni dávali přednost vepřovému masu. Ukazují to výsledky rozsáhlého výzkumu, při kterém vědci zkoumali zbytky jídla uchované ve starých hrncích i kostech zvířat. Podle odborníků se tak obě skupiny nelišily jen původem, ale i životním stylem a stravováním. Na mezinárodním výzkumu se podílel tým vedený Jiřím Macháčkem z Masarykovy univerzity v Brně.

Analýzy ukázaly, že s příchodem nových obyvatel na začátku raného středověku, tedy v 6. a 7. století, se život lidí ve střední Evropě výrazně změnil. Proměnila se nejen společnost samotná, ale i to, co lidé jedli. Tento přelom navazuje na období stěhování národů v 5. a 6. století, které zásadně ovlivnilo podobu celé Evropy.

„Jídlo a kulinářské praktiky jsou považovány za jeden z významných kulturních znaků, kterými se od sebe odlišují různé sociální, náboženské či etnické skupiny,“ popsal Macháček.

Vědci zkoumali, co lidé v minulosti jedli, pomocí analýzy zbytků tuků, které se po staletí uchovaly ve stěnách starých keramických hrnců. Díky tomu zjistili, že nově příchozí obyvatelé z evropského severovýchodu, tedy Slované, si oblíbili jednoduché suroviny, ze kterých si nejspíš často připravovali jáhlovou kaši.

„Obliba prosa a kaše, která se z něj vařila, trvala u Slovanů dlouhou dobu. I v době Velké Moravy celá populace včetně velkomoravské elity konzumovala proso ve velkém množství,“ doplnil Macháček s tím, že to vyplývá z analýzy izotopů uhlíku v lidských kostech, kde proso zanechává nezaměnitelný signál.

Zbytky jídla uchované ve stěnách dávných hrnců, z nichž se do dneška dochovaly už jen střepy, dokážou vědci přesně datovat. „Z několika molekul potravin zachovaných ve střepech z hrnců a z kostí zkonzumovaných zvířat jsme schopni pomocí radiokarbonové metody zjistit, že ke změně způsobu života u nás došlo někde mezi roky 560 a 600 našeho letopočtu. Tehdy k nám přišli lidé, jejichž potomci doložitelně mluvili slovanským jazykem a kteří si po mnoho generací pochutnávali na jáhlové kaši s medem,“ zakončil Macháček.

Hodnocení článku

Chceš nám něco sdělit?Napiš nám

Napiš do redakce

Pošli nám tip na článek, reakci na daný článek nebo jakoukoliv zpětnou vazbu.

* Soubor není povinné přikládat.
Napište první písmeno abecedy.

Štítky MUNI, věda, výzkum, vzdělání, Brno

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.