Nepořádek, mrtvé myši a plesnivé suroviny. Inspektoři zavřeli pivnici v Brně

Autoři | Foto Potraviny na pranýři

Závažná hygienická pochybení odhalili inspektoři v brněnské Pivnici Don. V provozovně našli trus i mrtvé hlodavce a kontaminované i plesnivé potraviny. Zařízení museli okamžitě uzavřít, znovuotevření podmiňují opakovanou kontrolou.

Inspektoři si posvítili na Pivní restaurant Don v brněnském Starém Lískovci. Pracovníky Státní zemědělské a potravinářské inspekce čekalo nemilé zjištění. Provozovna v Kurské ulici byla ve stavu, kdy ji museli okamžitě zavřít. K tomu došlo v úterý 26. srpna.

Podle informací, které inspektoři zveřejnili na svém webu Potraviny na pranýři, v podniku nalezli stopy po působení hlodavců i jejich trus. Našli i přímo mrtvé myši, které se válely na podlaze. Taktéž jim vadil zanedbaný úklid.

„Provozovna je nezabezpečená před pronikáním škůdců. Potraviny jsou poškozené nebo kontaminované škůdci. Na provozovně i v chladících zařízeních se vyskytuje plíseň, plesnivé jsou i potraviny a suroviny. Prostory provozovny byly využívány i pro činnosti nesouvisející s provozováním potravinářského podniku,“ uvedli inspektoři na webu, kde také zveřejnili fotky z místa.

„Z provozních a technických důvodů bude Restaurace a Pivnice Don do odvolání zavřena, sledujte náš Facebook či webové stránky pro informace, kdy znovu otevřeme,“ informovalo zařízení na svém Facebooku.

Pro znovuotevření provozovny je standardně potřeba opakovaná kontrola ze strany inspekce. „Je-li provozovna uzavřena inspektorem SZPI, je to vždy na základě zjištění závažného porušení hygienických předpisů, kdy stav v provozovně nebo její části neumožňuje garantovat bezpečnost potravin nebo pokrmů uváděných do oběhu. Při uložení zákazu inspektoři kontrolované osobě sdělí, jaká opatření musí splnit, aby mohl být zákaz uvolněn. Jakmile kontrolovaná osoba opatření splní a zjedná nápravu neuspokojivého stavu, inspektoři provedou opakovanou kontrolu a v případě uspokojivého výsledku zákaz užívání prostor uvolní. Následně inspektoři zahájí správní řízení o uložení pokuty,“ popsal již dříve standardní postup mluvčí Státní zemědělské a potravinářské inspekce Pavel Kopřiva.

Hodnocení článku

Chceš nám něco sdělit?Napiš nám

Napiš do redakce

Pošli nám tip na článek, reakci na daný článek nebo jakoukoliv zpětnou vazbu.

* Soubor není povinné přikládat.
Napište první písmeno abecedy.

Štítky SZPI, Státní zemědělské a potravinářské inspekce, potravináři kontrola, špína, plíseň

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.