Počasí dnes16 °C, zítra16 °C
Pondělí 28. října 2024  |  Svátek má Státní svátek
Bez reklam

Dělníci dokončili opravu střechy v brněnské Káznici. Město do renovací investuje další miliony

Pracovníci dokončili opravu střechy jižního křídla historické Káznice v brněnské Bratislavské ulici, která stála tři miliony korun. Město. plánuje investovat dalších pět milionů do pokračujících oprav. Budova má v budoucnu sloužit jako kreativní centrum. Celková renovace, vyžadující stavební povolení, se odhaduje na půl miliardy korun.

Opravu části střechy v brněnské Káznici za tři miliony korun dělníci dokončili před několika dny. Město plánuje investovat dalších přibližně pět milionů korun i v příštím roce. Uvedl to magistrát v tiskové zprávě. Budova v Bratislavské ulici má v příštích letech sloužit jako kreativní centrum. Dlouho plánovaný projekt nyní čeká na stavební povolení. Před zahájením renovace, která má podle odhadů stát kolem půl miliardy korun, je nutné opravit nejkritičtější části. V opravách tedy plánuje město pokračovat i v příštím roce.

„Střecha brněnské káznice patří k vůbec nejrozsáhlejším střešním plochám v Brně, hned po Špilberku. V současnosti jsme provedli nezbytnou opravu na části jižního křídla, kde dřevěná konstrukce hrozila zřícením na sousední objekt,“ uvedla náměstkyně pro správu majetku Karin Podivinská (ANO).

Dělníci vyměnili dřevěné prvky i střešní krytinu. „Technicky to bylo poměrně náročné. Bylo nutné hydraulicky zdvihnout nosné dřevěné sloupy, následně vyměnit dřevěné vazníky, na kterých jsou tyto sloupy ukotveny, a sloupy znovu usadit,“ dodala Podovinská. 

Původně čtyřkřídlá stavba mezi ulicemi Cejl, Soudní a Bratislavská je v současnosti začleněná do okolní zástavby, v době vzniku ovšem stála v místech, kde končily poslední domy předměstí. Věznice byla zřízena dvorským dekretem v roce 1770, po skončení druhé světové války v prostorách káznice probíhaly popravy retribučních vězňů. K původním účelům místo používali i komunisté až do roku 1956, věznili zde odpůrce režimu nebo účastníky třetího odboje.

Ohodnoť článek

Foto Anna Pospíšilová

Štítky oprava, investice, Káznice, střecha, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dělníci dokončili opravu střechy v brněnské Káznici. Město do renovací investuje další miliony  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.