Počasí dnes15 °C, zítra14 °C
Pátek 25. října 2024  |  Svátek má Beáta
Bez reklam

Veterináři potvrdili nové ohnisko ptačí chřipky. V zasaženém chovu v Břeclavi je asi devadesát ptáků

V Břeclavi se objevilo nové ohnisko ptačí chřipky v menším chovu drůbeže, kde je přibližně devadesát ptáků, z nichž třináct uhynulo. Jde už o devětadvacátý případ v malochovech v Česku letos. Veterináři proto nařídili preventivní opatření, ale kvůli nekomerční povaze chovu nebudou vymezovat uzavřená pásma.

Nové ohnisko v Břeclavi

Veterináři potvrdili nové ohnisko ptačí chřipky, nachází se v drobnochovu drůbeže v Břeclavi v Jihomoravském kraji. Novináře o tom informovala Státní veterinární správa. V chovu se nachází zhruba devadesát kusů drůbeže, podle veterinářů tam uhynulo 13 slepic a kachen.

Jedná se o devětadvacáté ohnisko ptačí chřipky v malochovech drůbeže od začátku letošního roku. Dále veterináři v letošním roce v Česku potvrdili osm ohnisek ptačí chřipky v komerčních chovech. Správa na hospodářství s novým ohniskem nařídila opatření proti šíření nákazy do jiných chovů. Protože se jedná o nekomerční malochov, který nepředává drůbeží produkty na trh, nevymezí veterináři okolo zasaženého chovu uzavřená pásma.

Komplikace pro obchod s drůbeží

Česká republika už dříve přišla o status země bez ptačí chřipky, který je důležitý pro obchod s drůbeží a drůbežími produkty se státy mimo Evropskou unii. Pokud má země příznivý status, nemusí chovatelé, kteří vyváží zvířata a živočišné produkty, ve svých chovech dělat některá nutná vyšetření. Česká republika měla status země bez výskytu ptačí chřipky od května 2024.

Nejvíce se ptačí chřipka vyskytovala v České republice v letech 2007, 2017, 2021 a 2022. Dosud největší ohnisko ptačí chřipky v ČR veterináři objevili koncem prosince 2022 ve velkochovu slepic v Brodu nad Tichou na Tachovsku, kde bylo zlikvidováno všech 742 tisíc slepic, což bylo přibližně 15 procent nosnic ze zemědělských chovů v zemi.

Ptačí chřipka je sezonní nákaza, jejíž přirození přenašeči jsou volně žijící ptáci, zejména vodní ptactvo, které vir přenáší do drůbežích chovů. Chovaná drůbež je na rozdíl od volně žijících ptáků vysoce vnímavá k této nákaze a často se u ní vyskytují náhlé úhyny. Virus se šíří přímým kontaktem infikovaných ptáků, zejména trusem nebo kontaminovanou podestýlkou, krmivem a vodou.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky ptačí chřipka, drůbež, kachna, husa, slepice, nemoc, ptačí chřipka, veterinář, chov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zatím zde nejsou vloženy žádné komentáře.

Veterináři potvrdili nové ohnisko ptačí chřipky. V zasaženém chovu v Břeclavi je asi devadesát ptáků  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.