Počasí dnes14 °C, zítra16 °C
Středa 23. října 2024  |  Svátek má Teodor
Bez reklam

Odborníci zjišťovali, zda břeclavští obyvatelé třídí odpad správně. Hlavní problém představuje bioodpad

Pracovníci z Technických služeb a společnosti EKO-KOM zkoumali kvalitu roztřízenosti břeclavského komunálního směsného odpadu. Největší nedostatky shledali v množství vyhozeného biologicky rozložitelného odpadu. Nedostatečně zodpovědné třízení by se mohlo městu i jeho obyvatelům v budoucnu prodražit.

Kontejnery nejsou pouze černé 

Výsledky rozboru, které nyní představitelé města získali, vznikly na základě zářijové akce, kdy pracovníci vysypali a roztřídili kontejnery se směsným odpadem, který vyprodukovali břeclavští obyvatelé. Následně vyhodnotili kvalitu jeho roztřízení.

Rozbor odpadu provedli na dvou místech, a to na sídlišti zástavby Na Valtické a také v zástavbě rodinných domů v blízkosti břeclavské Obchodní akademie. Dle dat uvedených na webu města vyplývá, že sídliště si vedlo lépe než rodinné domy. Nevytřízeného odpadu se v sídlištních směsných popelnicích vyskytlo zhruba čtyřicet osm procent, zatímco v případě rodinných domů to bylo ještě o jedenáct procent více. V černých popelnicích na směsný odpad se tedy objevilo značné množství materiálu, který patří do kontejnerů jiných barev, jednalo se například o sklo, kovy či textil.

Mezi neseparovaným odpadem se nacházel především bioodpad, ačkoli ten je ve své většině kompostovatelný. Lidé by ho ideálně měli buď sami zkompostovat nebo umístit do dostupných popelnic hnědé barvy. „Chystáme se vytvořit lepší podmínky pro sběr bioodpadu i na sídlištích. Systém už testujeme na sídlišti Dukelských Hrdinů a na ulici Jana Palacha s velmi rozdílnými výsledky čistoty odpadu. Čistota sběru je přitom velmi důležitá, tedy například to, aby odpad nebyl v igelitových sáčcích, pak už se totiž jedná o komunální odpad,“ uvedl na webu města místostarosta města Břeclav Milan Klim (ANO). Uvádí, že zlepšení je třeba i v případě třízení papírů a plastů.

Obaly už recyklují tři čtvrtiny Čechů. Nejvíc se jim to daří s papírem

České domácnosti se minulý rok opět zlepšily v třídění obalů. Do barevných popelnic už odpad odnáší 75 procent lidí. Každý vytřídil přes 75 kilo, nejvíc z toho papíru, pak kovů, plastů, skla a nejméně nápojových kartonů. K dispozici už mají skoro...

Třídit pro rozpočet

Na odpadové hospodářství města Břeclav již v současné době putuje více než čtyřicet milionů korun z městského rozpočtu. „Výsledky nás překvapily, nečekali jsme, že čísla u některých složek budou tak vysoká. Z analýzy vyplývá, že v třídění by měli být Břeclavané daleko důslednější, a to zvlášť proto, že na tom v budoucnu budou záviset náklady, které město s likvidací odpadu bude mít,“ dodal Klim. V budoucnu by tedy nedostatečně vytřízený odpad mohl být pro město problém.

Dle nové legislativy se počítá s tím, že již v příštím roce budou obce muset zrecyklovat šedesát procent svého komunálního odpadu. Očekávané percentuálně množství obcemi zrecyklovaného odpadu má v následujících letech dále růst, s čímž bude přímo úměrně růst i cena jedné tuny komunálního odpadu umístěného na skládku. Narůstající cena by tak mohla zvednout i roční poplatek za komunální odpad placený občany.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky odpad, recyklace, kontejner, analýza, Břeclav

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Odborníci zjišťovali, zda břeclavští obyvatelé třídí odpad správně. Hlavní problém představuje bioodpad  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.