Počasí dnes13 °C, zítra16 °C
Úterý 22. října 2024  |  Svátek má Sabina
Bez reklam

Brněnská ubytovna s měsíčním nájmem 7500 korun zavírá. Někteří lidé v ní zatím zůstávají

V brněnské ulici Jarní o víkendu ukončila provoz ubytovna, někteří lidé tam ale po dohodě s majitelem ještě zůstali. Řekla to dobrovolnice a sociální antropoložka Eva Kotašková z organizace Nero kolektiv, která nájemníkům pomáhá. Většina lidí se z ubytovny už odstěhovala, někteří do jiných ubytoven. Například do brněnské ubytovny Pohoda šly asi tři rodiny z Jarní. Řekl to provozovatel ubytovny Pohoda Václav Nový. Objekt v Jarní chce majitel opravit. Na situaci upozornila Česká televize.

Ubytovna v Jarní ulici měla obsazených 19 pokojů, podle odhadu Kotaškové tam bydlelo asi pět desítek lidí. Většina odešla ještě před víkendem nebo v sobotu a v neděli. V neděli odpoledne vypršel termín, dokdy měli lidé odejít, někteří z nich tam ale podle dobrovolnice po dohodě s majitelem stále jsou a zůstanou i do úterý. Podle Kotaškové šlo asi o 12 lidí.

„Někteří z nich mají domluvený azylový dům, jedna paní zřejmě půjde k sestře, další si ještě vyřizuje ubytovnu Pohoda. Část lidí pak na ubytovně zůstane a bude pomáhat s vyklízením objektu, údržbou," uvedla Kotašková.

Řekla, že jde o zranitelnou populaci, mimo jiné kvůli diskriminaci, která na trhu s bydlením nemá příliš šanci uspět. Většině se nové ubytování už dříve najít podařilo, podle Kotaškové jde ale v naprosté většině o provizorní řešení a problém bude pokračovat. S hledáním nového bydlení lidem pomáhaly podle ní především neziskové organizace. Lidé odcházeli například k širší rodině, na jiné ubytovny nebo do azylových domů.

„Sociální pracovníci s jednotlivými rodinami pracují, poskytli jim kontakty na azylové domy, ubytovny pro rodiny a řešili i případné další vhodné sociální služby či pomoc s podáním žádosti o sociální byt, případně s její aktualizací," uvedl mluvčí brněnského magistrátu Filip Poňuchálek. Doplnil, že se podařilo vyřešit i složitější případy. Ne všichni lidé ale podle něj pomoc žádali a někteří se o sebe postarali sami.

Zhruba tři rodiny odešly do ubytovny Pohoda. „Volají, hlásí se, případně to nachystáme, ubytují se. Ale musíme vždy zjistit, o koho se jedná, protože někteří z nich už u nás bydleli a byli s nimi velké problémy," uvedl Nový. Doplnil, že dnes se k nim přišla jedna rodina z Jarní. Z Jarní naopak nikdo nepřešel na nedalekou ubytovnu v Podzimní ulici.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto se svolením Ubytovny Maloměřice

Štítky ubytovna, bydlení, nájem, byty, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brněnská ubytovna s měsíčním nájmem 7500 korun zavírá. Někteří lidé v ní zatím zůstávají  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.