Počasí dnes13 °C, zítra16 °C
Úterý 22. října 2024  |  Svátek má Sabina
Bez reklam

Vedení Znojma odmítá obří větrníky na hranici s Rakouskem. Je to příliš velký zásah do krajiny, namítá

Vedení Znojma odmítá výstavbu větrného parku u rakouského Mailberku, který by zahrnoval 15 elektráren o výšce 250 metrů. Větrníky by podle starosty narušily krajinný ráz oblasti a ohrozily cestovní ruch. Vedení města zaslalo otevřený dopis hejtmance Dolních Rakous a žádá zapojení do správního řízení.

Větrníky jsou zásah do krajiny, zní

Vedení Znojma důrazně nesouhlasí s výstavbou obřích větrných elektráren u dolnorakouského Mailberku vzdáleného osmnáct kilometrů vzdušnou čarou od města. Své negativní stanovisko zaslalo vedení města hejtmance Dolních Rakous v otevřeném dopise.

Plánovaný větrný park by měl v konečném stavu zahrnovat patnáct elektráren o výšce dvě stě padesát metrů a vyrůst by měl v údolí říčky Pulkavy, konkrétně na hřebenu u historicky památného městečka Mailberk. Ten je dobře viditelný z mnoha míst včetně znojemského hradu, jeho rotundy nebo Hradiště, a větrníky by tak znamenaly velký zásah do krajinného rázu oblasti.

„Jedním ze zásadních aspektů cestovního ruchu Znojemska a přilehlé rakouské části je neporušený krajinný ráz s hustou sítí vinařských obcí a historických městeček s dominantami kostelních věží. Pro představu, zamýšlené větrníky přesahují nejvyšší kostelní věže v oblasti více než pětinásobně,“ popsal ne webu města starosta František Koudela (ODS).

FOTO: se svolením města Znojma

Situaci řešili už v roce 2010

Znojmo se ve své argumentaci opírá o dosud platné usnesení zastupitelstva města z roku 2010, kdy zastupitelé nesouhlasili s výstavbou větrných elektráren na svém území a pověřili starostu města ke všem jednáním, která by zabránila výstavbě takových vysokých zařízení.

„Když zastupitelé přijímali před čtrnácti své usnesení, vycházeli z odborné studie posuzující krajinný ráz okresu Znojmo, která s ohledem na kulturně-historické a krajinné hodnoty výstavbu větrníků nedoporučila. Stojí za připomínku, že v té době dosahovaly větrné elektrárny poloviční výšky než dnes,“ doplnil místostarosta Jiří Kacetl (Pro Znojmo).

FOTO: se svolením města Znojma

Dopis dolnorakouské hejtmance

Znojmo v dopise žádá hejtmanku Dolních Rakous Johannu Mikl-Leitner k dialogu a zve ji na návštěvu Znojma, aby se mohla sama seznámit se skutečnostmi, které vedou Znojmo k odmítání větrných elektráren v okolí města.

Zároveň pak starosta a místostarosta žádají, aby se Znojmo stalo účastníkem v probíhajícím správním řízení k větrnému parku a aby se mohli osobně zúčastnit jednání, které proběhne 6. listopadu v Svatém Hypolitu. Otevřený dopis byl kromě Úřadu zemské vlády Dolních Rakous zaslán také starostům příhraničních rakouských měst, honorárnímu konzulovi Rakouska v Brně, velvyslanci ČR ve Vídni, hejtmanovi Jihomoravského kraje a ředitelům Národního parku Podyjí a Thayatal.

Hodnocení článku je 72 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto se svolením města Znojma

Štítky elektřina, energie, vítr, turbína, větrník, hejtman, Znojmo, Rakousko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vedení Znojma odmítá obří větrníky na hranici s Rakouskem. Je to příliš velký zásah do krajiny, namítá  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.