Počasí dnes15 °C, zítra13 °C
Pondělí 21. října 2024  |  Svátek má Brigita
Bez reklam

V brněnských Kohoutovicích začínají využívat solární panely na městských budovách. První jsou na škole

Pracovníci městské části Brno-Kohoutovice instalují fotovoltaickou elektrárnu na Základní školu Chalabalova. Náklady přesáhnou dva a půl milionu korun, cílem je podpořit udržitelný rozvoj. První fáze zahrnuje 220 panelů, radnice plánuje v budoucnu instalovat panely i na další městské budovy.

Městská část Brno-Kohoutovice dokončuje instalaci fotovoltaické elektrárny na Základní škole Chalabalova. Investice za přibližně 2,5 milionu korun je prvním krokem, radnice plánuje solárními panely vybavit i další městské budovy. Cílem je kromě jiného přispět k udržitelnému rozvoji, uvedl na webu městské části její starosta Jakub Hruška (KDU-ČSL).

V první fázi nechala městská část školu osadit 220 panely s celkovým výkonem 99 kilowattpeak. „Řešení jsme zvolili tak, abychom minimalizovali přetoky energie a zajistili efektivní využití vyrobené elektřiny. Pokrývá základní potřeby školy,“ uvedl Hruška.

Městská solární elektrárna v Brně bude menší, než se plánovalo. Důvodem jsou vysoké náklady

Městská solární elektrárna v Brně bude menší, než byl původní plán. Zastupitelé na svém úterním jednání schválili úpravu pokynu pro společnost Sako Brno Solar, podle kterého má dceřiná firma městské odpadové společnosti Sako zajistit do roku 2027...

V budoucnu by podle něj bylo vhodné výkon navýšit a přepouštět elektřinu do sousedního akvaparku. Radnice chystá montáž panelů i na další budovy. „V příštích dvou týdnech začne instalace na domě s pečovatelskou službou a knihovně. Následovat budou školky Chalabalova a Bellova,“ doplnil.

Kohoutovice na fotovoltaice spolupracovaly s městkou firmou Sako Brno Solar, která soláry na střechách městských budov instaluje od konce roku 2021. Za letošní rok hodlá do sítě připojit 47 střešních elektráren o celkovém výkonu 1,7 megawatt-peak, výkon tak vzroste téměř sedminásobně. Zároveň firma připravuje projekty pro dalších 40 střech městských budov.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto se svolením MČ Brno-Kohoutovice

Štítky správa, energie, solární panely, elektřina, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V brněnských Kohoutovicích začínají využívat solární panely na městských budovách. První jsou na škole  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.