Počasí dnes13 °C, zítra14 °C
Sobota 12. října 2024  |  Svátek má Marcel
Bez reklam

Kyjov motivuje lidi k přihlášení trvalého pobytu ve městě. Projekt jim nabídne kredit využitelný na tamní služby

Od září mají obyvatelé Kyjova na Hodonínsku možnost získat příspěvek díky novému projektu Kyjovská karta. Příspěvek uplatní při nákupu vstupenek na představení, koncerty, plavání na kroužky či kurzy. Snahou radnice je motivovat lidi, kteří v Kyjově žijí, aby se tam rovněž přihlásili k trvalému pobytu. Za prvních pět týdnů město eviduje čtrnáct nově přihlášených, přičemž teoreticky by se mohlo zapojit až tisíc lidí, kteří v Kyjově pobývají, ale nemají město hlášené jako trvalé bydliště.

Radnice dosavadní počet nově přihlášených hodnotí jako dobrý a v příštích týdnech očekává nárůst, řekl místostarosta Daniel Čmelík (Sedmadvacítka nezávislých).

V Kyjově žije přibližně jedenáct tisíc obyvatel. Město na základě dat operátorů zjistilo, že tam pobývají asi dva tisíce dalších lidí. „Část z toho mohou být pendleři nebo například dělníci. Náš realistický odhad je, že v Kyjově žije asi tisíc lidí. Kdybychom za rok fungování projektu přesvědčili alespoň čtvrtinu z nich, aby si v Kyjově nahlásili trvalý pobyt, považoval bych to za úspěch. Ne každý si zde může zřídit trvalý pobyt, někteří nájemci bytů to neumožňují," uvedl Čmelík. O nárůst počtu obyvatel radnice usiluje s ohledem na příjem z daní, řekl Čmelík již dříve. Dosavadní počet přihlášených si nicméně chválí. „Je to dobrý signál, že projekt někoho motivoval. Zatím jsme spokojeni, ale uvidíme, jak se to bude vyvíjet. Jsme stále na začátku," dodal.

Díky kartě získají obyvatelé kredit, jenž je pro nově přihlášené pět tisíc korun a pro ostatní obyvatele tisíc korun. Pokud lidé navštíví třeba městské akvacentrum nebo městské kulturní středisko, část vstupného zaplatí z kreditu, část ze svého. Karta by tak měla znamenat pro místní úsporu a zároveň by podpořila využívaní služeb, které město nabízí. „Stávajících obyvatel je přihlášených tisíc. Takový zájem jsem očekával, neboť již máme zkušenosti z projektu na oživení lokální ekonomiky Corrency, takže lidé nemají prvotní nedůvěru vůči virtuálním penězům. I tohle číslo bude podle mého dále růst," poznamenal místostarosta.

V rozpočtu města je na projekt pro letošní rok vyhrazeno 1,3 milionu korun, přičemž milion je určený současným obyvatelům a 300 tisíc nově přihlášeným. Pro příští rok je plánovaná stejná částka, nicméně podle Čmelíka by bylo možné ji upravit na základě poptávky. Kyjov letos hospodaří s příjmy 363 milionů a výdaji téměř 400 milionů korun.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky ČR, správa, služby, Kyjov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kyjov motivuje lidi k přihlášení trvalého pobytu ve městě. Projekt jim nabídne kredit využitelný na tamní služby  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.