Počasí dnes16 °C, zítra12 °C
Čtvrtek 10. října 2024  |  Svátek má Marina
Bez reklam

VIDEO: Dvě houbařky se ztratily v lese. Když se k nim blížili divočáci, vylezly na strom a zavolaly policii

Mladé ženy, které vyrazily do lesa s vidinou plných košů hub, ve své honbě za úlovky zapomněly na základní zásady bezpečného pohybu v lese, zejména na orientaci v terénu. Houbařky se vydaly do lesa v neděli po obědě, a to i se svým známým, kterému se však postupně ztratily. Nemohly ho navíc kontaktovat, protože u sebe neměl telefon. Když padla tma, začala situace dostávat dramatické obrysy.

Muž, kterému se ženy ztratily, se je snažil kontaktovat voláním a troubením z auta, což ale nevedlo k úspěchu. S přicházejícím soumrakem ženám začínala být zima a bály se divokách prasat, která slyšela kolem sebe. Z toho důvodu se ženy rozhodly schovat na vyvrácený strom a zavolat policii.

Díky tomu, že jedna z nich měla nabitý chytrý telefon, přišla pomoc brzy. „Stěžejní roli totiž sehrála takzvaná funkce AML, která nejen policistům stále častěji pomáhá významným způsobem zkracovat dojezdové časy, ale i s přesností až na 30 metrů lokalizovat volajícího na tísňovou linku pomocí GPS souřadnic odeslaných přímo z jeho chytrého mobilního telefonu,“ popsala policejní mluvčí Petra Ledabylová.

Policisté houbařky v nepřehledném a rozbahněném terénu vypátrali do hodiny od volání. „Houbařky se snažily z lesa dostat několik hodin, o čemž svědčí i údaje o nachozených krocích, kterých bylo úctyhodných čtyřicet dva tisíc! Policisté obě prochladlé ženy bezpečně dostali z lesa a předali rodině,“ uvedla mluvčí.

„Říkám ti, že do lesa do smrti nejdu,“ řekla jedna zachráněná žena druhé. „Ale nasbíraly jste, ne, aspoň? To si budete pamatovat, tuhle smaženici,“ glosoval situaci policista, který ženy zachránil.

Při výletu do přírody je dobré dát vědět svým blízkým, kam míříte a kdy se přibližně vrátíte. Výletníci by měli myslet na dobrou obuv a vhodné oblečení. Policisté doporučují mít u sebe nabitý mobilní telefon a držet se značených turistických cest. V případě, že se lidé ztratí, by měli kontaktovat policii co nejdřív a zůstat na místě, které popsali. Pomoci může i aplikace Záchranka, která v případě zranění nebo zdravotní indispozice velmi přesně lokalizuje polohu zraněného.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto se svolením PČR

Štítky houby, les, divočáci, ženy, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VIDEO: Dvě houbařky se ztratily v lese. Když se k nim blížili divočáci, vylezly na strom a zavolaly policii  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.