Počasí dnes18 °C, zítra17 °C
Středa 9. října 2024  |  Svátek má Štefan / Sára
Bez reklam

Dukovany chystají modernizaci řídícího systému. Výměna všech modulů bude stát 781 milionů korun

Modernizace jednoho z klíčových řídících a bezpečnostních systémů je z pohledu bezpečnosti jedna z nejnáročnějších zakázek a její realizace včetně příprav potrvá šest let. Nijak však nenaruší provoz dukovanské elektrárny.

Řídící systém Spinline bude modernizovat jeho původní dodavatel společnost Framatome. „Spinline je modulární digitální systém kontroly a řízení jaderného bloku, využívaný ve více než stovce jaderných elektráren na celém světě. Je speciálně navržený pro implementaci bezpečnostních funkcí včetně systému ochran reaktoru, které zajišťují například jeho bezpečné automatické odstavení v případě nesouladu údajů,“ popsal v tiskové zprávě mluvčí ČEZu a Jaderné elektrárny Dukovany Jiří Bezděk.

„Přestože jde o upgrade systému, nikoliv o jeho úplnou výměnu, je pro nás prvořadá bezpečnost a dlouhodobá spolehlivost. Práce navíc plánujeme tak, aby se nijak nedotkly provozu Dukovan,“ uvedl ve zprávě pro média člen představenstva a ředitel divize jaderná energetika ČEZ Bohdan Zronek

Celkové náklady dosáhnou 781 milionů korun

Samotné práce odborníci naplánovali na tři roky. „Jde o systém, který náš dodavatel instaloval v Dukovanech v letech 2002 až 2009.  Tato modernizace není o řešení akutních potřeb, ale děláme ji s ohledem na řízení životnosti a plánovaný nejméně šedesátiletý provoz,“ popsal v tiskovém prohlášení ředitel dukovanské jaderné elektrárny Roman Havlín.

Společnost Framatome patří podle mluvčího elektrárny mezi zavedené dodavatele společnosti ČEZ. Před týdnem energetici oznámili, že obě společnosti budou spolupracovat na vývoji nového typu jaderného paliva. 

„Chápeme, že spolehlivá dlouhodobá podpora řídicích a monitorovacích systémů je klíčová pro bezpečný a hospodárný provoz jaderných elektráren. ČEZ se jako vždy může spolehnout na naše zkušené týmy a naše odborné znalosti,“ popsal výkonný viceprezident Framatom Frédéric Lelièvre.

Celkové náklady na výměnu všech modulů dosáhnou 781 milionů korun. ČEZ připravuje projekt modernizace už tři roky. Uživatelé specifikovali potřeby a především harmonogram prací. Projekt modernizace systému kontroly a řízení probíhá v souladu se strategií ČEZ zaměřenou na rozvoj jaderných zdrojů také v druhé české jaderné elektrárně v Temelíně, kde je klíčovým dodavatelem americká společnost Westinghouse. 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto se svolením JED

Štítky energie, elektrárna, modernizace, Dukovany

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dukovany chystají modernizaci řídícího systému. Výměna všech modulů bude stát 781 milionů korun  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.