Počasí dnes13 °C, zítra13 °C
Neděle 6. října 2024  |  Svátek má Hanuš
Bez reklam

Burčáková sezóna se chýlí ke konci. Letos končí kvůli počasí dřív než obvykle

Burčákovou sezonu letos výrazně ovlivnilo počasí, kvůli kterému dříve začala a dříve také skončí. V září deště zhatily Znojemské vinobraní, jednu z největších akcí svého druhu. Zamračená obloha provázela i Burčákové slavnosti v Hustopečích na Brněnsku, které začaly ve čtvrtek a skončily v sobotu pozdě večer. Návštěvníci přesto přijížděli, nejen za burčákem, ale i za kulturou, třeba v pátek v Hustopečích zpíval Richard Müller.

Turisté burčák v posledních letech konzumují kultivovaněji

Různé vinařské akce patří k hlavním turistickým atrakcím jižní Moravy. Letošní vinařská turistická sezona ale byla poměrně komplikovaná, řekl prezident Svazu vinařů Martin Chlad.

„Celé léto a zejména srpen a začátek září byly extrémně teplé a suché. Takové počasí řadu lidí neinspiruje k tomu, aby chodili po otevřených sklepích nebo po stáncích na vinařských akcích. Pak přišel povodňový týden, kdy byla celá řada akcí, včetně velkého Znojemského vinobraní, zrušena," podotkl Chlad.

Vztah turistů k burčáku se podle Chlada v posledních letech posunul od nezřízené konzumace ke kultivovanějšímu ochutnávání, které navíc lidi často inspiruje k tomu, aby zkusili i tichá vína z místní produkce.

Podívejte se, kde a za kolik v centru Brna tento podzim sehnat burčák

K nastupujícímu sychravému podzimnímu počasí neodmyslitelně patří burčák. Brněnské podniky ho letos nabízí vyrobený z bílého i červeného vína z nejrůznějších vinařství. Kam si Brňané mohou na burčák v centru města tento podzim zajít? To zjišťovala...

„Poslední burčák budeme prodávat 13. října“

Burčáková sezona může trvat od srpna do listopadu, odvíjí se však od délky vinobraní, tedy sklizně hroznů - a ta letos končí netypicky brzy. Burčák je meziproduktem při výrobě vína, a lze jej proto konzumovat pouze několik dní po začátku kvašení moštu z hroznů.

Jak řekl Miloslav Machuča, který pěstuje hrozny výhradně pro výrobu burčáku, poslední perlivý nápoj z jeho sklepa bude k dispozici nejspíš 13. října. Machuča má na šesti hektarech v Úvalech u Valtic na Břeclavsku vysazených několik odrůd tak, aby s jejich postupným dozráváním pokryl celou burčákovou sezonu.

„Letos jsem měl první burčák 2. srpna, příští týden seberu poslední hrozny odrůdy Sauvignon, počítám, že poslední burčák budeme prodávat 13. října," řekl Machuča.

Jako burčák se smí na českém trhu označovat pouze nápoj z českých hroznů. Pokud se vyrábí ze zahraničních, musí nést označení částečně zkvašený hroznový mošt.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Huhulenik, CC BY 3.0, via Wikimedia Commons

Štítky zábava, víno, burčák, Hustopeče

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Burčáková sezóna se chýlí ke konci. Letos končí kvůli počasí dřív než obvykle  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.