Počasí dnes22 °C, zítra16 °C
Pondělí 23. září 2024  |  Svátek má Berta
Bez reklam

Stovky cyklistů projely ulicemi Brna. Účastníci vyjížďky tak oslavili Mezinárodní den bez aut

Mezinárodní den bez aut tradičně připadá na 22. září. Letos se tento den brněnští cyklisté rozhodli oslavit společnou cyklojízdou. Během nedělního odpoledne projely centrem Brna stovky jezdců na bicyklech, ti se tak snažili poukázat na problematickou brněnskou cykloinfrastrukturu.

Aktivisté na bicyklech

Asi tři sta cyklistů se během nedělního odpoledne sešlo před kinem Scala, aby společnou jízdou na kolech oslavili Den bez aut. Samotné oslavování však jediným účelem cyklojízdy nebylo. Jejím dalším cílem bylo také upozornění na současnou dopravní situaci v Brně.

„Na Den bez aut vyjedeme společně, bezpečně, staří, mladí, na jízdu brněnskými ulicemi, ve kterých se pro jednou budete moci projet na kolech bezstarostně a komfortně,“ uvedl na svých webových stránkách cyklistický spolek Brno na kole, který je jedním ze spolupořadatelů akce. Na organizaci vyjížďky se podílely ale také další brněnské cyklospolky, a to například Bajkazyl Brno nebo Werkstatt. Hlavním organizátorem bylo však Divadlo Husa na provázku.

„S každou novou sezonou se snažíme rozšiřovat pole konkrétních občanských aktivit, které v těsném sepětí s naší inscenační činností podporujeme. Vzhledem k tématu současné sezony Oni! a blížícímu se datu premiéry inscenace Jednou nám za to děcka poděkujou, vycházející z příběhu cykloposlíčka s jídlem, jsme tentokrát spojili síly se skvělými brněnskými cyklospolky. Společným šlápnutím do pedálu chceme nejen sdílet radostnou atmosféru podzimní vyjížďky, ale také šířit nabíjející pocit, který člověk z jízdy na kole má. Rádi bychom se po městě pohybovali svobodněji, bezpečněji a udržitelně. Cyklojízda by tak měla být výzvou všem, kterým není v tomto ohledu současná dopravní situace v Brně lhostejná,” uvedla v tiskové zprávě lektorka Divadla Husa na provázku Marie Klemensová.

Asi jedenáctikilometrová trasa vedla z Moravského náměstí přes Komenské náměstí, Nové sady, Zvonařku, Koliště, Náměstí 28. října, Pionýrskou až na Zelný trh k budově Divadla Husa na provázku. Tam se po skončení cyklojízdy konaly ve večerních hodinách workshopy a soutěže.

Bezpečnost cyklistiky

Magistrát města Brna letos v červenci vyhlásil anketu, která se zaměřovala na vztah Brňanů a cyklodopravy. Jedním z témat ankety bylo to, kde se obyvatelé města při jízdě na kole cítí nejméně bezpečně. A právě trasa nedělní cyklojízdy vedla skrz velkou část těchto míst. V rámci ankety upozorňovali účastníci zejména na nenávaznost cyklotras, úplně chybějící cykloinfrastrukturu a opatření pro cyklisty, na parkování aut v místech vyhrazených pro průjezd kol a také na špatný stav povrchů.

„Bezpečnost nedělní cyklojízdy zajišťovala proškolená pořadatelská služba, ta skýtala asi dvacet pět členů,“ sdělil pro Brněnskou Drbnu člen spolku Brno na Kole Michal Šindelář.

Evropský týden mobility

Vyjížďka se uskutečnila v rámci již tradičního Evropského týdne mobility. Jeho cílem je rozšířit povědomí o udržitelné mobilitě, upozornit na problémy v dopravě a zaměřit se na způsoby dopravy, které jsou šetrnější ke klimatu a životnímu prostředí. Obce a města v rámci něj každoročně od 16. do 22. září pořádají akce, které právě na tyto problematiky upozorňují, a to například skrze organizované pěší procházky, cyklojízdy nebo workshopy.

Hodnocení článku je 74 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Se svolením Divadla Husa na provázku

Štítky cyklistika, infrastruktura, kolo, vyjížďka, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Stovky cyklistů projely ulicemi Brna. Účastníci vyjížďky tak oslavili Mezinárodní den bez aut  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.