Počasí dnes24 °C, zítra21 °C
Středa 18. září 2024  |  Svátek má Kryštof
Bez reklam

Hladiny řek stále stoupají. Očekáváme další vzestupy vodních toků, varuje Povodí Moravy

V současnosti se podle meteorologů vyskytují srážky na celém území povodí Moravy a Dyje. Nejvyšší úhrny byly od deváté hodiny dopolední do třetí hodiny odpolední na Znojemsku a v Beskydech. Hladiny toků v povodí Moravy a Dyje stoupají. Informovalo o tom Povodí Moravy.

Třetí stupeň povodňové aktivity je aktuálně na deseti místech

„Vodní stavy na tocích v povodí Moravy a Dyje jsou vlivem trvalých intenzivních srážek nadále na vzestupu,“ informoval novináře tiskový mluvčí Povodí Moravy Petr Chmelař.

Třetí stupeň povodňové aktivity je aktuálně na deseti místech na tocích v povodí Moravy a Dyje. Patří k nim Morava (Raškov), Svratka (Borovnice, Dalečín, Židlochovice), Třebůvka (Hraničky, Loštice), Hloučela (Soběsuky), Chornice (Jevíčka), Želetavka (Jemnice), Desná (Kouty nad Desnou) a Romže (Polkovice). Hladiny všech vodních toků jsou podle informací Povodí Moravy na vzestupu.

Očekává se další vzestup hladin řek

Nadále jsou udržovány zvýšené odtoky z nádrží. Na vodních nádržích Vír a Nové Mlýny došlo k dalšímu navýšení odtoku. Z vodní nádrže Vranov aktuálně odtéká 105 metrů krychlových vody za sekundu, z vodní nádrže Brno 60 metrů krychlových a z Nových Mlýnů 380 metrů krychlových.

„V závislosti na intenzitě srážek očekáváme další vzestupy, případně kolísání vodních toků. Nejvyšší srážkové úhrny během soboty budou v jihovýchodní polovině republiky, na severovýchodních horách a na Opavsku a Ostravsku. Nejvyšší vzestupy s četným překročením třetího stupně povodňové aktivity a případně i padesátiletých průtoků předpokládáme během soboty a neděle na tocích, které odvodňují Jeseníky. Výrazné vzestupy (s překročením třetího stupně) budou i nadále pokračovat u toků odvodňujících severovýchodní horské oblasti a Českomoravskou vrchovinu,“ popsal situaci Petr Chmelař.

Ohodnoť článek

Foto se svolením Povodí Moravy

Štítky povodně, řeka, hladiny, situace, Povodí Moravy, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hladiny řek stále stoupají. Očekáváme další vzestupy vodních toků, varuje Povodí Moravy  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.