Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Úterý 17. září 2024  |  Svátek má Naděžda
Bez reklam

Neprojíždějte zatopené cesty, upozorňují v souvislosti s výstrahou meteorologů strážníci

Brněnští strážníci radí, jak se připravit na extrémní lijáky, které meteorologové v příštích několika dnech očekávají. Doporučují sledovat počasí, omezit pohyb venku, zabezpečit domov, parkovat bezpečně a dohlížet na starší či hendikepované blízké.

V reakci na varování meteorologů před příchodem extrémních srážek se brněnští strážníci rozhodli upozornit na klíčová opatření, která mohou pomoci minimalizovat rizika a chránit zdraví i majetek obyvatel. Lidé by měli v první řadě pečlivě sledovat předpovědi počasí a sledovat varování před blížícími se lijáky.

„Když se očekává extrémní počasí, měli by lidé omezit pohyb venku na minimum, zejména v lesních porostech, poblíž vodních toků nebo v nepřehledném terénu. Takové prostředí může být během silných dešťů mimořádně nebezpečné, a to jak kvůli padajícím stromům, tak kvůli náhlému zvednutí hladiny vody,“ popsali strážníci na Facebooku.

Obyvatelé by také měli zabezpečit své domovy a zahrady. Doporučuje se upevnit nebo lépe sundat volně položené předměty, jako jsou květináče na balkonech, a uschovat vše, co by mohlo být silným deštěm nebo větrem odneseno. Automobily by měly být parkovány na bezpečných místech, tedy mimo dosah stromů, vodních toků nebo oblastí, kde se obvykle tvoří laguny.

V Brně se připravují na vydatné deště. Hasiči plní pytle kolem Svratky, vodohospodáři upouští přehradu

V Brně probíhají preventivní opatření proti očekávaným přívalovým dešťům. Hasiči naplnili 5 tisíc protipovodňových pytlů pro hráze na Svratce. Povodí Moravy zvýšilo odtoky z nádrží, snižuje hladiny a varuje před vstupem do koryt řek. Počasí bude...

Jedním z nejdůležitějších pravidel při povodních je nepodceňovat riziko spojené se zatopenými cestami. „Lidé by se měli vyvarovat jakéhokoliv pokusu projet vozem zatopenou cestu nebo vstoupit do rychle proudící vody, protože to může být smrtelně nebezpečné. Myslet by měli také na svá domácí zvířata a zajistit jim bezpečné útočiště před živly,“ popsali strážníci.

Pokud lidé bydlí v záplavových oblastech, je klíčové přemístit cennosti do vyšších pater domu a mít připravený evakuační balíček s nejnutnějšími potřebami. Zároveň je důležité sledovat aktuální zpravodajství a mít při ruce nouzová telefonní čísla. V těchto situacích je také vhodné kontaktovat starší nebo hendikepované příbuzné a ujistit se, že nepotřebují pomoc.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Pixabay.com

Štítky MPB, strážníci, ČHMÚ, déšť, povodně, voda, počasí, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Neprojíždějte zatopené cesty, upozorňují v souvislosti s výstrahou meteorologů strážníci  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.