Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Úterý 17. září 2024  |  Svátek má Naděžda
Bez reklam

Brněnský triatlonista Žák přeběhl za osm dnů celý Island. Projektem podpořil ochrnutého kamaráda

Brněnský triatlonista Jakub Žák přeběhl ve světovém rekordu Island z nejsevernějšího bodu na nejjižnější. Trasu dlouhou 560 kilometrů s převýšením 9000 metrů zvládl za osm dnů, šest hodin a 44 minut, o den rychleji, než byl dosavadní rekord. Islandskou výzvu si splnil na třetí pokus, předloni i letos na jaře musel odstoupit ze zdravotních důvodů. V tiskové zprávě také uvedl, že projektem podpořil ochrnutého kamaráda, jemuž přispěje půl milionem korun.

Triatlonista Jakub Žák tak zvládl další projekt spojený s charitou. Před třemi lety dokázal v deseti dnech absolvoval deset polovičních Ironmanů v deseti zemích Evropy. Absolvováním 900 km na kole, 19 km ve vodě a 211 km běhu vytvořil český rekord a uctil památku svého dědečka, jenž zemřel na náhlou srdeční příhodu. Tehdy z projektu 10/10/10 pořídil automatizovaný externí defibrilátor do rodných Těšan.

Na Islandu Žák proběhl mezi čtyřmi ledovci, překonal nejsevernější poušť světa či Duhové hory. „Pravidla pro překonání rekordu umožňují zvolit si jakoukoliv trať. Při nynějším pokusu jsme si vybrali tu kratší, ale o to náročnější - s mnohem větším převýšením. Navíc na rozdíl od východní strany, kterou volí hodně sportovců, vás na ní nemůže doprovázet obytný vůz, ve kterém je zázemí, ale jen terénní auto, a to pouze v určitých úsecích,“ popsal Žák.

První dny běžel v tempu okolo šesti a půl minuty na kilometr. „To se později výrazně prodloužilo. Poslední den jsem však díky euforii překonal šílenou bolest a uběhl jsem 120 kilometrů s převýšením tři a půl kilometru,“ dodal. "Zásadní roli hrála podpora týmu v čele s trenérem Petrem Kopřivou, všichni přesně věděli, jak se starat nejen o moje tělo, ale i hlavu," dodal. Díky projektu získal pro Jana Jelínka 509 tisíc korun. „Mimo jiné se využijí na handbike, jenž ho vrátí ke sportu,“ dodal.

Hodnocení článku je 96 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto se svolením Jakuba Žáka

Štítky sport, atletika, běh, extrémní, Island, Žák, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brněnský triatlonista Žák přeběhl za osm dnů celý Island. Projektem podpořil ochrnutého kamaráda  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.