Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Úterý 17. září 2024  |  Svátek má Naděžda
Bez reklam

Brno přivítalo návštěvu z Ukrajiny. Jejím cílem je vznik terapeutické zahrady pro válečné veterány

Delegaci z ukrajinského Lvova v Brně přijali zástupci enviromentální Nadace Partnerství. Účelem návštěvy byla tvorba terapeutického centra ve Lvově, které bude vznikat po vzoru brněnské Otevřené zahrady. Budoucí lvovská zahrada se má stát součástí rehabilitačního centra Unbroken pomáhajícího lidem zasaženým válkou.

Otevřená zahrada brněnské Nadace Partnerství se stala hlavní inspirací vznikající terapeutické zahrady ve Lvově. Projekt je součástí spolupráce mezi Lvovem a Brnem, která byla oficiálně zahájena letos v červnu. Plánovaná terapeutická zahrada ve Lvově bude spadat pod zdravotnické a rehabilitační centrum Unbroken, které se stará o válečné veterány a jejich rodiny.  

„Je jednoduché přemýšlet z pohodlí našeho domova o Ukrajině pouze jako o bojišti. Představovat si jen vojáky, kteří bojují, a zapomenout na ty, kteří se navrací z fronty, a na ty, kteří na ně čekají. Jen málokdo přemýšlí o tom, co se stane, až válka skončí. Každý den se ale lidé na Ukrajině vypořádávají s následky války, často i nepřímými, a je důležité jim pomáhat s návratem k normálnímu životu po traumatizujících událostech. Právě proto se do Brna vydala delegace sestavená ze zástupců lvovské radnice a neziskových organizací, aby se zde inspirovali pro výstavbu environmentálně vzdělávací zahrady s terapeutickým programem v centru Lvova,“ uvedl v tiskové zprávě strategický ředitel Nadace Partnerství a lídr programu Partnerství pro Ukrajinu Miroslav Kundrata. Plánovaná zahrada má vzniknout poblíž městského centra v parku Zalizna Voda.

„V současné době je Lvov takovým lékařským centrem, kde se soustřeďuje celá řada lidí, která prochází určitou regenerací a rehabilitací,“ vysvětlil v tiskové zprávě ředitel odboru přírodních zdrojů, stavebnictví a rozvoje komunit Lvovské městské rady Taras Kubaj. „Momentálně je ve Lvově asi 150 tisíc uprchlíků, ale ve skutečnosti jich bude mnohem více. V průběhu války se Lvov stal takovým humanitárním hubem, přes který prošlo zhruba 5 milionů lidí, kteří se dále rozjížděli na západ a do dalších zemí,“ doplnil.

Spolupráce mezi Nadací Partnerství a městem Lvovem je součástí projektu Partnerství pro udržitelnou obnovu Ukrajiny. Projekt si klade za cíl zprostředkovat ukrajinským delegacím stáže do České republiky, v rámci nichž má předávat informace o opravách poškozených infrastruktur nebo o tom, jak se vyhnout nedostatkům u podobných projektů.

Hodnocení článku je 52 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Klára Hlavatá, Nadace Partnerství

Štítky zahrada, terapie, Ukrajina, Lvov, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brno přivítalo návštěvu z Ukrajiny. Jejím cílem je vznik terapeutické zahrady pro válečné veterány  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.