Počasí dnes16 °C, zítra18 °C
Pondělí 16. září 2024  |  Svátek má Ludmila
Bez reklam

Na brownfieldu v Brně roste jedna z nejmodernějších budov ve střední Evropě. Hotovo bude ještě letos

Stavba budovy I na brownfieldu mezi ulicemi Dornych, Zvonařka a Mlýnská v centru Brna je ve fázi před dokončením. Brněnský brownfield Vlněna koupila v roce 2007 společnost CTP, která na něm v těchto měsících dokončuje stavbu jedné z nejmodernějších kancelářských budov ve střední Evropě. Budova I má být dokončena ještě letos. Na místě rostou i budovy s označením KXY, které nabídnou byty, kanceláře i plavecký bazén.

Z průmyslového areálu multifunkční čtvrtí

Vlněna byla od 18. století průmyslovým areálem s tradiční výrobou textilního průmyslu, který zanikl na konci 20. století. Celý areál zůstal ležet ladem, až na něj byl vydán demoliční záměr. V roce 2007 koupila bývalou továrnu společnost CTP a na místě bývalého zanedbaného areálu začala vznikat moderní multifunkční čtvrť, která propojí pracovní i osobní životy Brňanů.

Z místa, kterému se lidé dřív spíše vyhýbali, je dnes v rámci Brna vyhledávaná lokalitou. Aktuálně stojí na osmi hektarech celkem deset budov včetně zachráněné nejstarší budovy, neorenesančního Bochnerova paláce. Za zásadní přeměnou městské čtvrti stojí kromě developera také Studio acht. „Vlněna má tolik krásných aspektů a detailů, které společně vytváří úžasný příklad moderního pojetí městské čtvrti, která přináší vše, co občané potřebují na jednom místě. Mohou zde najít pohodlné bydlení, ráno odvést děti do dětské skupiny a jít pracovat do příjemných kanceláří a odpoledne zajít do kavárny, bazénu, na místní lokální eventy, a to vše v prostředí s příjemnou atmosférou a estetikou,“ popsal ve zprávě pro novináře architekt Studia acht Václav Hlaváček.

Budova I bude jedna z nejmodernějších staveb ve střední Evropě

Vlajkovou lodí brownfieldu Vlněna je šedesát metrů vysoká budova I, moderní kancelářská stavba s jedinečnou pilovitou prosklenou fasádou. Její slavnostní otevření je naplánováno na nejbližší týdny. Budova I má 16 nadzemních a jedno podzemní patro. Budova I se bude svým zpracováním a vybavením řadit k nízkoenergetickým budovám a bude mířit na nejvyšší certifikaci BREEAM Outstanding a WELL Platinum. Developer do budovy investuje přibližně 700 milionů korun.

„Budova I patří k našim vlajkovým lodím nejen svou architekturou, ale také vybavením. Chceme, aby naše budovy odolávaly času, proto do nich instalujeme pokročilé systémy měření a regulace, což je zjednodušeně takový nervový systém, který budovu řídí a v budoucnu je do něj možné připojovat i nové technologické prvky. Bude to také jedna z mála kancelářských budov na světě, která bude mít mezinárodní certifikáty BREEAM a WELL na nejvyšší úrovni. Věříme, že společně s pestrým zázemím celého areálu půjde o velmi zajímavé prostory pro firmy napříč obory. Již nyní máme podepsané předobjednávky na více než polovinu budovy,“ uvedl v prohlášení pro média stavební ředitel CTP v České republice Jan Hübner.

Budovy X a Y nabídnou bydlení

V uplynulých měsících developer zahájil stavbu tří budov s označením KXY. Budova K nabídne kancelářské a retailové prostory a její dokončení je v plánu na konci roku 2025.

V budovách X a Y bude až 255 bytů o dispozicích 1+kk až 3+kk. První zájemci se do nich budou moci podle developera nastěhovat v první polovině roku 2026. V budovách by mělo být k dispozici wellness centrum a plavecký bazén o délce 25 metrů.

Hodnocení článku je 66 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto se svolením CTP

Štítky brownfield, Vlněna, rezidenti, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Richard Wallo

Kolik pater bude mít podzemní parkoviště. Dnes už bez podzemních parkovišt staví jen zloději nebo hlupáci.

Úterý, 10. září 2024, 18:04Odpovědět

Karel Rada

Parking vybudovat je dávno povinnost, proto to velmi prodražuje ceny bytů.

Středa, 11. září 2024, 08:49Odpovědět

Marie Glanczová

tady nejsme v ČR? co to je brownfield?

Pátek, 6. září 2024, 09:36Odpovědět

Viki Vikina

Brownfield je území s nevyužívanými stavbami a plochami, zbořeniště, případně i kontaminované apod. Nemá to český jednoznačný překlad, používá se to i oficiálně pouze pod tímto cizím výrazem.

Pátek, 6. září 2024, 20:26Odpovědět

Vladimír Malý

Jsme v ČR a běžné mezinárodní pojmy známe.

Pátek, 6. září 2024, 19:41Odpovědět

Na brownfieldu v Brně roste jedna z nejmodernějších budov ve střední Evropě. Hotovo bude ještě letos  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.