Počasí dnes12 °C, zítra15 °C
Pátek 13. září 2024  |  Svátek má Lubor
Bez reklam

Modernizace Fakultní nemocnice u svaté Anny v Brně za necelou miliardu korun slibuje pacientům vyšší komfort

V brněnské Fakultní nemocnici u svaté Anny probíhají stavební práce, které by měly modernizovat areál tak, aby byl výrazně ekonomicky šetrnější. Projekt probíhá formou zvanou Energy Performance Contracting (EPC), která garantuje snížení spotřeby energie alespoň o třetinu. V případě svatoannenské nemocnice by se tedy jednalo o úspory výší než půl miliardy korun. Cílem projektu je také zlepšit komfort pacientů, třeba instalací klimatizací na lůžková oddělení.

Projekt vyšel nemocnici na necelou miliardu korun

Projekt za 963 milionů korun se týká nejen hlavního areálu Fakultní nemocnice u sv. Anny v Pekařské ulici, ale i pracoviště ve Výstavní a Ústavu soudního lékařství v ulici Tvrdého. Pracovníci firmy Amper Savings, která se zaměřuje na energetické služby, postupně zateplují budovy svatoanenské nemocnice. Jedná se zhruba o patnáct tisíc metrů čtverečních fasád. K energeticky nejzásadnějším opatřením patří i změna metody vytápění, kdy nemocnice přejde z páry na horkou vodu. Navíc se také na pracovištích bude vyměňovat přibližně šest set oken.

„K nižším energetickým nákladům přispějí i méně viditelné změny, jako je instalace nových vzduchotechnických jednotek nebo úsporných osvětlení v interiérech budov,“ uvedl novinářům ředitel Fakultní nemocnice u sv. Anny Vlastimil Vajdák. Dojde také k vybudování nové parní plynové kotelny, která bude vyrábět páru pro účely sterilizace a vlhčení vzduchu. Celkový výkon kotelny bude necelých pět tun páry za hodinu.

Nemocnice by měla díky projektu uspořit přes půl miliardy korun

Modernizace areálu se provádí takzvanou metodou se zaručeným výsledkem, kdy dodavatelské sdružení garantuje snížení spotřeby přinejmenším o jednu třetinu oproti dosavadní spotřebě. Nemocnice by díky tomu měla během deseti let po skončení projektu uspořit na energiích nejméně 528 milionů korun. „Konečná finanční úspora bude ještě o něco vyšší, protože ceny v následujících deseti letech pravděpodobně nadále porostou,“ sdělil Aleš Přibyla, technický ředitel Amper Savings.

První etapa projektu by měla být dokončena v lednu 2025. Ve většině z dvaceti dotčených objektů již proběhla výměna osvětlení. Postupně se do provozu uvádí i nová vzduchotechnika. Do finále se také blíží zateplení fasády a výměna oken na pracovišti ve Výstavní ulici. Všechny práce probíhají za plného provozu nemocnice.

Paicenti mají nově na lůžkovém oddělení klimatizace

Téměř plně modernizovány jsou již budovy K a K1 v Pekařské ulici, dokončení budovy J se očekává v nejbližších týdnech. V budově J, která se v minulém týdnu znovu otevřela pacientům, je nejzásadnější změnou instalace klimatizací do pokojů s lůžky. „Dříve se snižovala teplota v pokojích pouze větráním. Pacientům klimatizace dodají větší komfort,“ uvedl přednosta II. interní kliniky Fakultní nemocnice u sv. Anny Bohumil Kianička. Navíc místo pěti lůžkových pokojů byly vybudovány místnosti s jedním až třemi lůžky. Podle Kianičky to výrazně pomůže komfortu jak pacientům, tak i lékařům a ošetřovatelům. 

Druhá etapa projektu, tedy výměna zbylých objektových předávacích stanic, se podle tiskového mluvčího nemocnice Jiřího Erlebacha uskuteční až v létě roku 2025. Modernizace závisí na výměně parního potrubí za horkovodní, která je v režii Tepláren Brno.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky Fakultní nemocnice u sv. Anny, modernizace, energie, úspora, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Modernizace Fakultní nemocnice u svaté Anny v Brně za necelou miliardu korun slibuje pacientům vyšší komfort  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.