Počasí dnes12 °C, zítra15 °C
Pátek 13. září 2024  |  Svátek má Lubor
Bez reklam

Nechte si po létu zkontrolovat znaménka, doporučují dermatologové

Během léta častěji vyrážíme na výlety, sportujeme, koupeme se v moři nebo v rybníce. K těmto aktivitám patří pobyt na slunci, které dává lidské kůži zabrat. Odborníci proto doporučují, aby si lidé zašli po létě zkontrolovat znaménka.

V létě vystavuje člověk svou kůži silnému slunečnímu záření více, než v jiné části roku. Toto záření může vyvolat rakovinu, proto by lidé měli dbát na pravidelné kontroly u kožního lékaře a nechat si prohlédnout znaménka.

„Po létě jejich vyšetření dává největší smysl, protože kůže je v červenci a srpnu vystavená silnějšímu UV záření. To může vést nejenom ke spálení pokožky, předčasným vráskám nebo pigmentovým skvrnám, ale i ke vzniku kožních nádorů,“ říká předsedkyně společnosti korektivní a estetické dermatologie, doktorka Monika Arenbergerová.

V České republice lékaři ročně odhalí nádory přibližně u 3 700 osob a asi 400 z nich na tuto nemoc každý rok zemře. Pokud se ovšem na nádor přijde včas, pacienti mají pětadevadesátiprocentní šanci na vyléčení. „Mezi nejohroženější skupiny patří ženy do 35 let, které se hodně opalují na slunci i v soláriu, a muži kolem padesátky. K dermatologovi by měli chodit každý rok lidé po 35. roce věku,“ shrnula Arenbergerová. Podle ní také platí to, že by kontroly neměli podceňovat ani lidé se světlejší kůží nebo s větším počtem znamének.

Preventivní prohlídky znamének hradí pojišťovna. Pokud člověku znaménko ztmavne, zvětší svůj průměr nebo se vyvýší nad povrch, je potřeba zajít si ho zkontrolovat. Nádor, který se odhalí včas, stačí chirurgicky odstranit. Lidé většinou otálí a přijdou pozdě a v takovém případě již chirurgický zákrok nestačí.

V dnešní době pacientů s kožními nádory v evropských zemích přibývá. Jedním z faktorů je paradoxně dobrý životní styl. „Lidé cestují i dvakrát ročně k moři a hodně sportují, jezdí na kole, běhají nebo hrají golf či tenis. Častěji tak svou kůži na sluníčku vystavují UV záření,“ uzavřela doktorka.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto se svolením Dermaestetu

Štítky rakovina, kůže, léto, Monika Arenbergerová, Česko, lékař, ultrafialové záření

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nechte si po létu zkontrolovat znaménka, doporučují dermatologové  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.