Počasí dnes12 °C, zítra15 °C
Pátek 13. září 2024  |  Svátek má Lubor
Bez reklam

Před 55 lety v Brně střelou zezadu do hlavy zabili osmnáctiletou dívku. Demonstrovala proti okupaci

Rok poté, co Československo okupovaly armády Varšavské smlouvy, vyšly 21. srpna 1969 do ulic po celé zemi tisíce lidí. Velké demonstrace se konaly také v Brně, kde - stejně jako na dalších místech - byli na jejich potlačení nasazeni nikoli vojáci okupačních jednotek, ale příslušníci Veřejné bezpečnosti a také Lidových milicí, tedy jakési ilegální armády podřízené KSČ. Právě ti podle všeho stáli v Brně za smrtí dvou mladých lidí.

Dívku zasáhla kulka zezadu do hlavy

Onoho srpnového podvečera před 55 lety zemřela osmnáctiletá demonstrantka Danuše Muzikářová a o deset let starší Stanislav Valehrach, který měl tu smůlu, že se přes centrum města vracel domů z práce. Dívku zasáhla kulka zezadu do hlavy, když spolu s dalšími lidmi utíkala z náměstí Svobody dnešní Rašinovou ulicí před kordonem policistů a milicionářů.

„Už jsme byli skoro na Moravském náměstí, když jsem se ohlédl a viděl spadnout dívku, která běžela kousek za mnou," vyprávěl očitý svědek.

Srpnové dny roku 1968 se do brněnské historie zapsaly krví

Od invaze vojsk Varšavské smlouvy do tehdy nic netušícího Československa 21. srpna 1968 uplynulo přesně devětačtyřicet let. Zbabělý krok, kdy pár představitelů státu pozvalo cizí vojska na vlastní občany, dodnes zůstává bolavou ránou na kůži vlastní...

Kulka vyjmutá z dívčiny hlavy se ztratila

Nikdy se nepodařilo zjistit, kdo střílel, v úvahu připadali jak příslušníci bezpečnosti, tak milicionáři. Světlo do věci nepřineslo ani vyšetřování po listopadu 1989, kulka, vyjmutá z dívčiny hlavy, se totiž ztratila. Nebylo tedy možné určit, z jaké zbraně vyšla a neví se ani, kteří konkrétní lidé tehdy v centru Brna zasahovali. Podobná situace panuje i v případě úmrtí Stanislava Valehracha, kterého v Orlí ulici zasáhla kulka zezadu přímo do srdce.

„Nejspíš stříleli milicionáři, protože právě oni na Orlí byli. Vyháněli tehdy střelbou lidi ze Zelného trhu a zrovna trefili mého bratra," vzpomínala po letech Valehrachova sestra. Nikdy nepotrestaná střelba v centru Brna si před půlstoletím kromě dvou mrtvých vyžádala i řadu zraněných. Sedmnáctiletého Jiřího Ševčíka 22. srpna večer nedaleko místa, kde zemřel Stanislav Valehrach, zasáhla milicionářská kulka při venčení psa. Na zbytek života skončil na vozíku.

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto se svolením Moravského zemského muzea

Štítky historie, demonstrace, 21. srpna, 1969, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lenka Kuchařová

Ti milicionáři byli na své řádění velmi hrdí ! Když jsem v době posprnové totality učila krátce v hudební škole v Líšni,tak tam jednou pozvala ředitelka nějakého milicionáře,které se před dětmi,které jsme museli na tuto akci povinně nahnat do největší třídy ve škole a tento soudruh se tam pak rozohňoval a líčil jak se svými soudruhy v srpnu 1969 řádili a bili protestující studenty.My jsme se s kolegy na sebe zděšeně dívali a nezmohli jsme se ani na slovo.....

Středa, 21. srpna 2024, 15:39Odpovědět

Před 55 lety v Brně střelou zezadu do hlavy zabili osmnáctiletou dívku. Demonstrovala proti okupaci  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.