Počasí dnes21 °C, zítra15 °C
Středa 11. září 2024  |  Svátek má Denisa
Bez reklam

Žena přišla kvůli chybě úřadu o rodičovský příspěvek. Vyplatil jí ho až po zásahu ombudsmana

Úřad práce vyplatil po zásahu veřejného ochránce práv ženě z jižní Moravy rodičovský příspěvek 200 tisíc korun, jehož vyplácení jí neoprávněně zastavil. Úřad ochránce o tom dnes informoval v tiskové zprávě.

Žena se o malou dceru stará sama v Česku, otcem dítěte je cizinec, který pobýval nejprve ve Španělsku, poté začal pracovat ve Švýcarsku. Se ženou a dcerou v Česku nikdy nežil. V době, kdy byl otec dítěte půl roku nezaměstnaný, vyplácel úřad práce ženě rodičovský příspěvek. Poté muž začal pracovat ve Švýcarsku a český úřad matce jeho dítěte přestal příspěvek vyplácet s tím, že si jej má zařídit ve Švýcarsku.

„Stačilo, aby se úředníci podívali na web Evropské komise, kde je dostupný přehled všech dávek sociálního zabezpečení ve všech členských státech. Během pár minut by zjistili, že Švýcarsko dávku podobnou našemu rodičovskému příspěvku neposkytuje. Český úřad práce tak měl ženě rodičovský příspěvek dál vyplácet, protože matka a dítě mají bydliště v ČR," uvedl ombudsman Stanislav Křeček.

V době, kdy úřad přestal dávky vyplácet, bylo dítěti sedm měsíců, matka se poté dva roky neúspěšně snažila získat dávku ze Švýcarska.

„Jednání úřadu práce vůči stěžovatelce bylo opakovaně v rozporu se zásadou výkonu veřejné správy jako služby veřejnosti, efektivnosti a aktivní pomoci migrujícím osobám,“ uvedl ombudsman. Úředníci podle něj sice správně zhodnotili, že mají při posuzování případu použít evropské nařízení o koordinaci systémů sociálního zabezpečení, pravidla si ale špatně vyložili. Matka s dcerou se kvůli tomu dostaly do složité sociální situace.

Po upozornění ombudsmana úřad práce ženě rodičovský příspěvek přiznal a zpětně jí doplatil i 200 tisíc korun, na které měla nárok.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto se svolením Úřadu práce ČR

Štítky úřad, chyba, práce, právo, ombudsman, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jiří Bilík

Škoda jen, že úředník není za své chyby odpovědný, to by si dal větší pozor.

Neděle, 18. srpna 2024, 14:40Odpovědět

Marie Glanczová

Úřad akorát pro menšiny...naše děti můžou umřít hlady...

Čtvrtek, 15. srpna 2024, 16:23Odpovědět

Žena přišla kvůli chybě úřadu o rodičovský příspěvek. Vyplatil jí ho až po zásahu ombudsmana  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.