Počasí dnes21 °C, zítra21 °C
Úterý 10. září 2024  |  Svátek má Irma
Bez reklam

Stínicí plachty v Hodoníně mají lidem ulevit od slunce. Dočasná stavba město stála přes dva miliony korun

Na Masarykově náměstí v Hodoníně se nově mohou lidé schovat v horkých dnech před sluncem. Konstrukce za více než dva miliony korun je však před radnicí jen dočasně. Žluté plachty mají ulevit zejména návštěvníkům kulturních akcí, které se v létě konají na náměstí.

Město se instalací snaží reagovat na klimatické změny

Lidem v Hodoníně má v horkých dnech ulevit nová konstrukce sloupů s plachtami na Masarykově náměstí. Město se instalací snaží reagovat na klimatické změny. Doposud tedy nebylo možné se na náměstí před sluncem schovat. Zatím město usilovalo zejména jen o znásobení vodních prvků napříč Hodonínem.

„Zastínění náměstí není klasickou stavbou. Jedná se o stavbu dočasnou a bude sloužit obzvláště při letních kulturních akcích,“ uvedl ve zprávě pro novináře Josef Horníček, tiskový mluvčí města Hodonín. Poprvé zastínění otestovali návštěvníci Svatovavřineckých slavností, které proběhly 9. a 10. srpna.

Žluté plachty nebudou na náměstí celoročně

Žluté plachty však nebudou na náměstí celoročně. Termín jejich odklizení přesto ještě není známý. Díky odolnosti vůči dešti poslouží podle města také třeba při zářijovém Svátku vína. „Konstrukce zastínění je navržena tak, že odolá i běžným povětrnostním vlivům, jako je silnější vítr či bouře,“ doplnil Horníček.

Dočasná stavba za necelých dva a půl milionu korun by podle města mohla být využita i na menší akce, jako je třeba hodonínské autorské čtení. V případě potřeby se plánuje využít část konstrukce na terasu kulturního domu.

Hodnocení článku je 88 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto se svolením města Hodonín

Štítky zastínění, slunce, slavnosti, Hodonín

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Stínicí plachty v Hodoníně mají lidem ulevit od slunce. Dočasná stavba město stála přes dva miliony korun  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.