Počasí dnes11 °C, zítra12 °C
Pátek 13. září 2024  |  Svátek má Lubor
Bez reklam

V Pisárkách vznikne Centrum židovské kultury Štetl. Sídlit bude ve funkcionalistické vile Wittal ze 30. let

Dlouhodobě neobydlená kulturní památka v brněnských Pisárkách přejde pod správu Muzea města Brna. Ve spolupráci s Židovskou obcí Brno vznikne ve funkcionalistické vile Wittal Centrum židovské kultury Štetl. Jejímu vzniku však bude předcházet rekonstrukce celého domu. Muzeum na projekt obdrží finanční podporu města.

Kulturní památka bude využita v celém rozsahu

Centrum židovské kultury bude sídlit v celém objektu vily Wittal, tedy ve dvou nadzemních podlažích a jednom podzemním. V zahradě by se podle města mohly konat komunitní akce, které budou určeny pro veřejnost, a to zejména z okolí Masarykovy čtvrti.

Vila v brněnských Pisárkách byla postavena v roce 1932 pro židovskou rodinu Witallových podle návrhu architekta Heinricha Bluma. Dům je vybudován na pricipech funkcionalismu s organickými prvky. Po druhé světové válce sloužila jako reprezentační prostor města Brna. Později byla v roce 1985 zapsána do státního seznamu kulturních památek.

Vilu bude potřeba nejdříve zrekonstruovat

Budova byla několik let neobydlená a dosud spadala pod správu městské části Brno-střed. Brněnští radní však schválili záměr přesunutí vily Wittal do správy Muzea města Brna. Ve spolupráci s Židovskou obcí Brno zde později vznikne Centrum židovské kultury Štetl.

„Muzeum dá vile nový život. Vzniku Centra židovské kultury však musí předcházet rekonstrukce, která bude jako u každé památky velkou výzvou,“ uvedla ve zprávě pro novináře primátorka města Brna Markéta Vaňková (ODS). Při opravách bude hlavním cílem zachování původních prvků, jako jsou systémy markýz nebo dlažba a teracové obklady.

Muzeum dostane na projekt finanční podporu města

„Přípravu projektu plánuje muzeum sladit s otevřením výzvy Ministerstva financí, které je koordinátorem Fondů EHP a Norska. Ta se očekává v květnu 2025. V této souvislosti jsme schválili investiční příspěvek pro Muzeum města Brna v hodnotě 7 139 000 korun na přípravu projektové dokumentace, které jsou potřebné pro žádost o dotaci,“ doplnila Vaňková. 

Muzeum dostane také příspěvek města na zabezpečení objektu a zahrady, ale také na jejich údržbu na dobu šesti měsíců. Dohromady se bude jednat o 272 tisíc korun bez DPH.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky Centrum židovské kultury, vila Wittal, kulturní památka, Pisárky, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Tomáš Vymazal

Ano, ano, hezké. Doufám, že tam bude i část expozice o dětské práci v brněnských továrnách vlastněných předními brněnských průmyslníky...

Středa, 7. srpna 2024, 22:05Odpovědět

V Pisárkách vznikne Centrum židovské kultury Štetl. Sídlit bude ve funkcionalistické vile Wittal ze 30. let  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.