Počasí dnes22 °C, zítra22 °C
Sobota 21. září 2024  |  Svátek má Matouš
Bez reklam

Nová znojemská koalice chce řešit problémy s nepřizpůsobivými. Konflikty vyvolávají přistěhovalci z Brna

Nová koalice ve Znojmě plánuje řešit problémy s nepřizpůsobivou menšinou posílením městské policie, rozšířením kamerového systému a zabavováním majetku dlužníkům. V okrese se totiž vyostřují konflikty mezi místními a lidmi přistěhovanými z Brna. Cílem opatření je zvýšit bezpečnost a motivovat k slušnějšímu chování.

Nová znojemská koalice chce začít s větší intenzitou řešit problémy, které vytváří nepřizpůsobivá menšina obyvatel. Starosta František Koudela (ODS) na jednu stranu souhlasí s ředitelem městské policie Milanem Kovárníkem, že nejde o problém nový, ale letos se tato skupina obyvatel rozšířila o přistěhovalé z Brna. I kvůli tomu je rozdělena na dva tábory, mají mezi sebou spory a obyvatele to obtěžuje. Došlo už i na napadení. Je potřeba posílit počty strážníků, ale také rozšířit a efektivně využívat kamerový systém, řekl Koudela, který je starostou od pondělí.

Mnozí obyvatelé města se některým místům raději vyhýbají, protože se v nich scházejí lidé, kteří vyvolávají konflikty. Jde například o Horní park, ale i další místa. Na konci června ve Znojmě vzbudil pozornost případ, kdy údajně parta mladíků topila desetiletého chlapce. Jeho otec uspořádal v červenci happening na Komenského náměstí, na němž se sešly desítky lidí, kteří si nechtějí nechat líbit to, aby oblíbená místa ve městě ovládala nepřizpůsobivá menšina. Chování těchto lidí způsobuje podle Koudely problémy také na kulturních akcích. „Často se přestupků a trestné činnosti dopouštějí i mladší osmnácti či patnácti  let,“ doplnil Kovárník.

Novým starostou Znojma je František Koudela. Vznikla nová koalice bez ANO a SPD

Novým znojemským starostou v pondělí zastupitelé zvolili Františka Koudelu (ODS), poté co z funkce po necelých dvou letech odvolali Ivanu Solařovou (ANO). Pro odvolání Solařové hlasovalo 17 zastupitelů, pro Koudelu zvedlo ruku 16 zastupitelů....

Kovárník připustil, že se kvůli tomu někteří lidé nemusejí cítit bezpečně. „Když jsou hlasití, zasáhnout kvůli tomu nemůžeme, ale začali jsme pracovat na tom, abychom uvedli některá opatření v život,“ řekl. Strážníci začali například těm, co mají vůči městu dluh, zabavovat registrační značky aut či auta blokovat. Mnozí se podle Kovárníka začali ke splácení dluhů hlásit. Podle starosty je to může motivovat ke slušnějšímu chování. „Komu se to nelíbí, může se odstěhovat. Také chceme řešit problémové jedince a vystěhovávat je z městských bytů,“ řekl Koudela.

Starosta také chce, aby se doplnil stav strážníků na potřebný počet a aby byly hlídky vidět v ulicích. Dodal, že strážníci mají důvěru nového vedení města a že nová koalice připraví možnosti, které povedou k tomu, aby se lidé ve městě cítili bezpečně.

Hodnocení článku je 70 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto se svolením města Znojma

Štítky kriminalita, správa strážníci, bezpečnost, Znojmo

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nová znojemská koalice chce řešit problémy s nepřizpůsobivými. Konflikty vyvolávají přistěhovalci z Brna  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.