Počasí dnes30 °C, zítra24 °C
Neděle 8. září 2024  |  Svátek má Mariana
Bez reklam

Brněnská zoo odchovala tinamy koroptví. Dosud poslední se v Česku vylíhly před 38 lety

Zoo Brno odchovala tinamy koroptví, dosud poslední mláďata tohoto druhu se v ČR vylíhla před 38 lety. V tiskové zprávě to dnes sdělila mluvčí zahrady Věra Müllerová. Brněnská zoo je v současné době jedna ze šesti zahrad na světě, která tento barevně nenápadný druh chová. Pět je jich v Evropě, jedna v Jižní Americe.

„V České republice chovala tinamy koroptví naposledy v 80. letech Zoo Praha a posledních několik mláďat se podařilo vylíhnout v roce 1986. Odchov tohoto druhu v Zoo Brno je tedy velmi ojedinělou událostí," uvedl kurátor chovu ptáků Petr Suvorov.

Tinamy žijí v takzvaném polygynandrickém svazku - více samic se páří a klade vejce do hnízd více různých samců, kteří pak snůšku vysedí sami a obstarávají posléze celou „školku" s mláďaty. Jednotlivé druhy tinam snášejí různě zbarvená vejce. Ta jsou leskle porcelánová, mají syté barvy a mezi ptáky tak patří k nejkrásnějším. Dala by se připodobnit k velikonočním vajíčkům.

Tinama koroptví, někdy také nazývaná chilská, patří do řádu běžců, je tedy příbuzná pštrosa dvouprstého. Ve volné přírodě patří podle Červeného listu ohrožených druhů do kategorie "méně dotčený" hrozbou vyhynutí.

Skupina tinam v brněnské zoo ve dvou po sobě následujících sezonách nakladla v každé asi 50 hnědofialových vajíček, ale neseděly na nich. Vejce nebyla oplozená. „Ke konci roku 2023 jsme dovezli ze soukromého chovu kohouta s již prokázanými reprodukčními výsledky. Výsledkem bylo, že část vajec ze sezony 2024 byla již oplozená a kohout se opakovaně pokoušel je vysedět, což se zatím nepodařilo až do konce. Proto jsme vajíčka umístili do inkubátoru," uvedl Suvorov.

Chovatelům se zatím na jaře podařilo vylíhnout v inkubátoru čtyři mláďata, z nich tři přežila. Mláďata přitom potřebují specifickou péči. Po vylíhnutí je při odchovu ze začátku nutné do krmení přimíchat malou část rozředěného trusu rodičů, aby se jim vytvořila správná střevní mikroflóra.

Zajímavostí je, že samec a samice tinamy koroptví vypadají prakticky stejně. Určování pohlaví je velmi složité i z krevních vzorků a umí to jen několik laboratoří v Evropě. Jsou to jediní běžci, kteří umí létat, a to díky krátkým a kulatým křídlům. Nejsou v tomto směru ale příliš obratní. „Traduje se, že když přelétává řeku a unaví se, spadne do vody a doplave na druhý břeh," uvedl Suvorov. Na světě je aktuálně registrováno 48 druhů tinam, které žijí pouze v oblasti od Patagonie po Mexiko.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Zoo Brno

Štítky příroda, zoo, tinamy koroptví, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brněnská zoo odchovala tinamy koroptví. Dosud poslední se v Česku vylíhly před 38 lety  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.