Počasí dnes29 °C, zítra29 °C
Sobota 7. září 2024  |  Svátek má Regína
Bez reklam

Jedna z největších farností na Moravě se otevřela veřejnosti. Vystavuje předměty z dvanáctého století

Blanenský kostel svatého Martina z poloviny dvanáctého století se otevřel pro širokou veřejnost. Společně s okolním farním areálem je barokní chrám památkově chráněn. Sakrální stavba se nově zapojila do projektu Otevřené chrámy a bude možné ji navštívit až do konce září.

Sakrální stavba pochází z poloviny dvanáctého století

Kostel svatého Martina je barokní stavba, která byla vybudována v polovině dvanáctého století. Jedná se o farní kostel římskokatolické farnosti Blansko. Společně s okolním farního areálu je chrám památkově chráněn.

V sakrální stavbě si návštěvníci mohou prohlédnout torzo románské pískovcové plastiky muže s mečem, které pochází z první poloviny dvanáctého století. K vidění je také kamenná pozdně gotická křtitelnice. Tato nádoba na svěcenou vodu pochází z patnáctého století. Nechybí zde však ani obraz svatého Martina od Sergeje Kuliny z Kunštátu.

Areál blanenského kostela prošel v poslední době několika úpravami. Ve farním dvoře a zahradě je nově vybudováno posezení a také pískoviště pro děti. „Dále jsme upravovali zdi před kostelem, které byly v havarijním stavu. Nyní dokončujeme terénní úpravy,“ uvedla ve zprávě pro novináře Vendula Zachovalová, moderátorka pastoračních aktivit blanenského děkanství. V srpnu farnost navíc vysadí květiny v okolí sakrální stavby.

Kostel je možno navštívit tři dny v týdnu

Blanenská farnost se zapojila do projektu Otevřené chrámy, který iniciovala ostravsko-opavská diecéze. Hlavní myšlenkou projektu je otevřít sakrální stavby veřejnosti, a to zejména těm, kteří farnosti běžně nenavštěvují. „Myšlenka, že kostel se může stát místem pro ztišení a odpočinek, nebo prostorem, který v horkých letních dnech nabídne komukoliv možnost ochlazení, nás také oslovila,“ vysvětlil blanenský farář Jaroslav Čupr.

Farní kostel svatého Martina je otevřený veřejnosti každé pondělí, středu a pátek od deváté do sedmnácté hodiny. Kromě pondělků je každý den přístupná i věž kostela, kde návštěvníci mohou zblízka pozorovat kostelní zvony. Mezi nimi je nejstarší zvon zvaný Poledník, který byl odlit před rokem 1400, a největší zvon svatého Martina s hmotností devět set kilogramů. Z věže je také výhled na Blansko a přilehlé okolí.

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Farnost Blansko

Štítky kostel, farnost, Otevřené chrámy, Blansko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jedna z největších farností na Moravě se otevřela veřejnosti. Vystavuje předměty z dvanáctého století  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.