Počasí dnes35 °C, zítra31 °C
Středa 14. srpna 2024  |  Svátek má Alan
Bez reklam

V hodonínské zoo chtějí obnovit chov pouštních antilop. K samici získali samce z Berlína

V Zoo Hodonín chtějí obnovit chov kriticky ohroženého druhu pouštní antilopy adaxe núbijského, k samici získali i samce. Dorazil z Berlína. Samice byla několik měsíců ve výběhu sama.

Hodonínská zoo tento druh pouštní antilopy chová od 90. let minulého století. Za tu dobu odchovala řadu mláďat. Ve výběhu ale na začátku tohoto roku zbyly jen dvě samice, z nich jedna v únoru uhynula. „Na doporučení koordinátora chovu jsme získali dvouletého samce z Tierparku Berlín a vytvořili tak chovný pár s naší samicí. Zatím je všechno bez problémů, zvířata si na sebe rychle zvykají. Těžko ale říct, kdy by mohla být první mláďata,“ uvedl mluvčí zahrady Ivo Cencinger.

Adax núbijský žije v menších stádech v afrických pouštích a polopouštích. V přírodě je kriticky ohrožený hlavně kvůli lovu a je zařazen v Evropském záchovném programu. V hodonínské zoo je k vidění vedle výběhu přímorožců jihoafrických a antilopy losí.

Dospělý adax může vážit přes 100 kilogramů, v kohoutku dosahovat výšky až jednoho metru a má až 70 centimetrům dlouhé kroužkované rohy. Pro snadný pohyb v poušti je vybaven širokými paznehty. Je také schopen přijímat vodu pouze z rostlinné potravy.

Zoo Hodonín patří k nejmenším a nejmladším v České republice i na Slovensku. Otevřena byla v roce 1977. Loni do zařízení zavítalo téměř 174 tisíc návštěvníků, což je meziročně zhruba o 6 tisíc méně. I tak to byla třetí největší návštěvnost v historii zoo.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Zoo Hodonín

Štítky příroda, zoo, tvířata, Hodonín

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V hodonínské zoo chtějí obnovit chov pouštních antilop. K samici získali samce z Berlína  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.