Počasí dnes13 °C, zítra13 °C
Neděle 6. října 2024  |  Svátek má Hanuš
Bez reklam

Hasiči v Dukovanech mají k dispozici moderní žebřík. Vysune se až do čtyřiceti metrů

Hasiči v dukovanské elektrárně mají k dispozici nový automobilový žebřík AZ 40. Jeho rameno dosáhne až do výšky 40 metrů a je vybaveno i pro záchranu váhově nadrozměrných osob.

Žebřík je modernější a manipulace s ním rychlejší

Jak informoval mluvčí Jaderné elektrárny Dukovany (JED) Jiří Bezděk, tento nový pomocník nahradil dosluhující plošinu. Je výrazně modernější a rychlejší pro použití při zásahu. „Hasičům tak výrazně pomůže při případných zásazích ve výškových budovách elektrárny, ale i v jejím okolí,“ nastínil za JED Jiří Bezděk.

Dvoučlenná posádka hasičů je schopna žebřík připravit „do akce“ za 90 sekund od příjezdu na místo zásahu. Nový žebřík tak dukovanským hasičům dává cenné minuty navíc k záchraně osob a majetku.

„Přeji nám všem, aby nejen tato nová, ale veškerá technika, kterou Hasičský záchranný sbor Jaderné elektrárny Dukovany má k dispozici, sloužila jen pro nácviky možných událostí. Současně jsem hrdý na pomoc, kterou elektrárenští hasiči stále častěji poskytují obyvatelům v našem okolí,“ prozradil Roman Havlín, ředitel Jaderné elektrárny Dukovany.

Plně automatizovaný výsuvný žebřík je na konci opatřen záchranným košem pro pět osob, jeho nosnost je 500 kg a je vybaven vodní clonou pro ochranu před sálavým teplem. Umožňuje provést hasební zásah za pomocí lafetové proudnice nebo hadicového navijáku. Dále je vybaven prostředky pro záchranu osob v nosítkách i podvěsu. ČEZ do nové hasičské techniky v Dukovanech jen v letošním roce investoval přes 26 milionů korun.

Nehody, požáry, resuscitace

Dukovanští hasiči jsou krajským operačním střediskem povoláváni k zásahům i mimo elektrárnu, a to zhruba sedmdesátkrát za rok. „Jen v letošním roce už svoji pomoc v okolí elektrárny poskytovali v 32 případech. Jde především o zásahy u dopravních nehod, poskytování rychlé předlékařské pomoci, resuscitací a hašení požárů,“ shrnul na závěr Jiří Bezděk.

Ohodnoť článek

Foto Jaderná elektrárna Dukovany

Štítky žebřík, zásah, hasiči, elektrárna, Dukovany

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hasiči v Dukovanech mají k dispozici moderní žebřík. Vysune se až do čtyřiceti metrů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.