Počasí dnes27 °C, zítra30 °C
Pondělí 8. července 2024  |  Svátek má Nora
Bez reklam

Obce dnes vyvěšují moravské vlajky. Činí tak na počest věrozvěstů Cyrila a Metoděje

Svátek slovanských věrozvěstů Cyrila a Metoděje se dnes na Moravě slaví také vyvěšováním zlato-červené vlajky s orlicí na budovách radnic a obecních úřadů. Cílem tradice, která letos slaví 15 let, je připomenout význam cyrilometodějské misie i odkaz Moravy jako samosprávné země, její kulturu a historii. Zájem radnic průběžně roste, počet nových obcí už ale patrně dosáhl své hranice. Řekla to Lenka Holaňová, místopředsedkyně Moravské národní obce, která iniciativu Za vyvěšování moravské vlajky koordinuje.

Zatímco v roce 2010 přislíbilo vyvěšení vlajky 75 obcí, letos to je přes 1600, od nejmenších vesnic po magistráty velkých moravských měst. „V počtech nových obcí jsme dosáhli hranice, za kterou se dostáváme jen s obtížemi, ale se stoprocentní účastí ani nepočítáme. K vyvěšování se přihlásilo neuvěřitelných 1616 radnic z celkových přibližně 1900. V takové množství jsme v začátcích ani nedoufali. Dokládá to, že na Moravě žije vzdělaná, civilizovaná společnost, která si váží své kultury, historie a tradic," míní Holaňová.

Moravská národní obec doporučuje pro podobné účely používat zlato-červenou vlajku, na které je uprostřed šachovaná orlice v modrém poli. Existuje však více variant vycházejících z historických pramenů. Moravská vlajka je proto dlouhodobě tématem odborných debat heraldiků a vexiologů.

Městy s patnáctiletou tradicí vyvěšování vlajky jsou třeba Břeclav, Mikulov, Bzenec, Letovice, Vyškov, vlajku vyvěšuje také úřad Jihomoravského kraje. Největší nárůst zaznamenala Moravská národní obec v roce 2013, kdy počet radnic vzrostl meziročně téměř dvojnásobně, a to na 761 obcí. Letos spolek oslovil nové obce třeba na Olomoucku, kdy se přidal například Hněvotín, nebo na Blanensku. Tam začali vyvěšovat vlajku v Uhřicích.

Více než na získávání nových jmen na seznam obcí se podle Holaňové spolek snaží o to, aby se 5. července památky na Moravě otevíraly zdarma nebo za zvýhodněných podmínek. Cílem je probudit zájem lidí o historii Moravy a míst, kde žijí.

Hodnocení článku je 68 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Moravská národní obec

Štítky vlajky, Morava, historie, církev, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Obce dnes vyvěšují moravské vlajky. Činí tak na počest věrozvěstů Cyrila a Metoděje  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.