Počasí dnes21 °C, zítra26 °C
Neděle 7. července 2024  |  Svátek má Bohuslava
Bez reklam

VIDEO: V Bohunicích vyroste nová nemocniční budova. Zabývat se bude transplantační chirurgií

V bohunické Fakultní nemocnici Brno přibyde nová specializovaná budova Centra kardiovaskulární a transplantační chirurgie (CKTCH). Ve čtvrtek začala stavba poklepáním základního kamene. Nemocnice tak reaguje na nedostatečnou kapacitu lůžek v hlavní budově CKTCH. Vybudování nového sídla bude mít význam i pro výzkum a vývoj léků.

Stávající prostory nejsou dostatečné

S nedostatkem lůžek se CKTCH potýká již několik let. V současné době funguje oddělení na několika místech v rámci areálu Fakultní nemocnice u svaté Anny. Přesto jsou stávající prostory nedostatečné a kvůli umístění nemocnice není možné je dále rozšiřovat. Stavba nového sídla centra započala ve čtvrtek 4. července 2024 ve Fakultní nemocnici Brno v Bohunicích.

Sedmi podlažní budova poskytne celkem pětatřicet nových lůžek. Dále by měla zajistit i lepší péči a větší pohodlí pro pacienty před i po transplantacích orgánů. „Zavedli jsme i celou řadu nových programů, které vyžadují specifickou a náročnou péči o pacienty,“ uvedl ředitel CKTCH Petr Němec. První pacienti se budou v novém sídle léčit v roce 2026.

Projekt přispěje ke zvýšení dostupnosti péče

Centrum ročně provede přes sto třicet transplantací životně důležitých orgánů. „V posledních letech se ovšem počty transplantací zvyšují,“ dodal Němec. K možnosti provádět více operací napomůže i jeden operační sál, který budou mít lékaři v novém sídle k dispozici.

CKTCH je jedním z klíčových pracovišť poskytující transplantace v České republice. „Projekt přispěje ke zvýšení dostupnosti poskytované péče nejen v rámci Jihomoravského kraje, ale i širšímu okruhu pacientů z jiných krajů,“ popsal ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09). Brněnské CKTCH má s velkou spádovou oblastí nadregionální dosah. Přibírá pacienty i z Olomouckého, Zlínské, ale i Pardubického kraje a Vysočiny.

Centrum bude využívat nejmodernější technologie

Centrum získá i kvalitní prostředí pro rozvoj výzkumu a vývoj nových léků. „Projekt lékařům umožní využívat nejmodernější technologie, což je pro Jihomoravský kraj krokem vpřed,“ uvedl náměstek hejtmana Jihomoravského kraje Jiří Crha (ODS).

„Úspěch každé transplantace i následné péče závisí i na zkušených profesionálech,“ zdůraznil Petr Fiala (ODS), předseda vlády ČR. Nová budova je také příležitostí pro zkvalitnění výuky budoucích lékařů a zlepšení znalostí stávajících lékařů. Fakultní nemocnice Brno úzce spolupracuje s Lékařskou fakultou Masarykovy univerzity. Podle minstra zdravotnictví Válka se momentálně klade důraz také na rozšíření personálu nelékařských zdravotních pracovníků.

Hodnocení článku je 98 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky nemocnice, chirurgie, Bohunice, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VIDEO: V Bohunicích vyroste nová nemocniční budova. Zabývat se bude transplantační chirurgií  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.